NOS Nieuws

Lintjes in Rotterdam: van 'enorme verrassing' tot 'ik heb dit verdiend'

"Ik had geen flauw idee dat dit zou gebeuren" en "het was een verrassing voor me, echt." In Rotterdam werden vandaag de meeste lintjes (56) uitgedeeld. Voor veel mensen kwam de koninklijke onderscheiding uit het niets. In totaal werden er vandaag door het hele land 2755 lintjes uitgereikt.

Onder de gelukkigen is Monique de Lange, die nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is. Ook zij had het niet verwacht, want haar was verteld dat ze een dagje weg zou gaan met haar dochter. "We moesten wel al om 08.00 uur weg, en toen dacht ik: 'jongens wat vroeg, het is vakantie, doe eens gek'." Zelfs toen ze bij het gemeentehuis aankwam, had ze nog niets door.

Het slokt veel tijd op, maar ik vind het geweldig.

Monique de Lange, vrijwilliger

"Ik heb mijn onderscheiding gekregen omdat ik 36 jaar vrijwilligerswerk doe met mensen met een verstandelijke beperking", zegt De Lange. "Ik zit daar in het bestuur sinds 1988 en in de activiteitencommissie. Ook ben ik voorzitter van een zwemvereniging en organiseer ik de avondvierdaagse."

'Ik doe al 36 jaar vrijwilligerswerk'

Voor Achmed Ikane kwam het lintje als een verrassing, maar dan wel een terechte verrassing. "Ik heb wel een lintje verdiend", zegt de Rotterdammer. "Ik doe al 25 jaar vrijwilligerswerk in de buurt."

'Ik heb wel een lintje verdiend hoor'

Ook Alfred Budo werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is 25 jaar penningmeester van een speeltuinvereniging. Ook is hij sinds jaar en dag lid van een buurtorganisatie. "Ze noemen me ook wel de burgemeester van de wijk."

Dat hij een lintje kreeg, was een grote verrassing. "Ze hebben me in de maling genomen. Ik zou een gesprek hebben met de wethouder, en dat is dit geworden. Gisteren zeiden ze al wel dat ik een mooi overhemd moest aantrekken, dus ik voelde al wel nattigheid."

Het is een grote eer, zegt Budo. "Waar ik het aan verdiend heb, moeten andere mensen maar bepalen. Maar ik ben blij en trots."

'Ze noemen me ook wel de burgemeester van het plein'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl