NOS Nieuws

Veel modelcontracten zzp'ers nog niet beoordeeld

Nog vijf dagen en de VAR (de verklaring arbeidsrelatie) is verleden tijd. Veel zzp'ers en opdrachtgevers gaan voortaan werken met een modelovereenkomst. Om er zeker van te zijn dat hun afspraken aan de voorwaarden voldoen, kunnen ze de overeenkomst laten beoordelen door de Belastingdienst. Zo kunnen ze dure naheffingen vermijden.

Iets meer dan de helft van de modelovereenkomsten voor freelancers die de belastingdienst heeft ontvangen, zijn beoordeeld, schrijft staatssecretaris Wiebes in antwoord op Kamervragen.

1200 overeenkomsten

Van de 2500 modelovereenkomsten moeten er nog 1200 bekeken worden. Volgens staatssecretaris Wiebes is het in principe mogelijk om die allemaal binnen de toegezegde termijn van 6 tot 8 weken te beoordelen, omdat hier een speciaal team voor is samengesteld.

In de tussentijd moeten zzp'ers en opdrachtgevers gebruik maken van de tien algemene modelcontracten op de site van de Belastingdienst.

Onwaarschijnlijk

Bij zzp'ers en opdrachtgevers is er veel onrust en onzekerheid over de nieuwe regelgeving.

Het idee dat zzp'ers massaal thuis komen te zitten omdat opdrachtgevers ze niet inhuren door de bestaande onduidelijkheid noemt Wiebes onwaarschijnlijk. Volgens hem lopen bonafide opdrachtgevers in de nieuwe situatie namelijk niet meer risico dan in de oude.

Er geldt ook een overgangstermijn van 1 jaar, waarin opdrachtgevers en -nemers de nieuwe werkwijze mogen invoeren. In deze periode is de Belastingdienst terughoudend met het handhaven van de nieuwe wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl