Staatssecretaris Wiebes
NOS Nieuws

Wiebes: Belastingdienst mag naam tipgevers geheimhouden

Staatssecretaris Wiebes van Financiën vindt niet dat de Belastingdienst rechters heeft misleid in de zaak rond een belangrijke tipgever over zwartspaarders.

Gisteren meldde Nieuwsuur dat de Belastingdienst rechters om de tuin had geleid door afspraken uit het contract met de tipgever in de rechtszaak zwart te maken. Volgens de fiscus was dat gedaan omdat er anonimiteit beloofd was. Uit de originele documenten bleek echter dat de Belastingdienst anonimiteit juist niet kon garanderen.

Volgens Wiebes had de Belastingdienst het recht om de informatie voor de rechtbank geheim te houden. Ook is er volgens hem met de tipgever wel degelijk anonimiteit afgesproken. "Maar in dit soort overeenkomsten kunnen geen absolute garanties worden gegeven. Als je iets aan processtukken toevoegt, is er de kans dat er toch dingen op straat komen te liggen. Daarom is destijds door de Belastingdienst ervoor gekozen om die informatie niet openbaar te maken."

Afschrikken

Wiebes vindt het belangrijk dat tipgevers zich anoniem kunnen melden bij de fiscus. "Als we namen van tipgevers gaan bekendmaken, dan kan het voor sommige tipgevers grote moeilijkheden opleveren en kan het nieuwe tipgevers echt afschrikken. Daar moeten we wat mij betreft niet aan beginnen."

Hij benadrukt dat het uiteindelijk aan de rechter is om genoegen te nemen met zwartgelakte documenten en dat was volgens hem in deze kwestie zo.

Wiebes wil namen van tipgevers geheim kunnen houden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl