Tandarts Mark van N. op een archieffoto bij zijn Nederlandse praktijk
NOS Nieuws

Acht jaar cel voor Nederlandse 'horrortandarts' in Frankrijk

De Nederlandse tandarts Mark van N. is door een rechter in Frankrijk veroordeeld tot acht jaar cel. Ook mag hij nooit meer zijn beroep uitoefenen. Van N. heeft in zijn praktijk in Château-Chinon het gebit van zeker 120 patiënten geruïneerd. Ook heeft hij een aantal patiënten opgelicht. Er was ook acht jaar tegen hem geëist.

Tandarts Van N. deed zonder medische aanleiding ingrijpende behandelingen en die liepen niet altijd goed af.

"Bij sommige slachtoffers heeft hij gezonde kiezen getrokken. Een meneer was zestien tanden en kiezen kwijtgeraakt in drie jaar tijd. Bij weer een ander had hij een kroon gezet die niet paste. Een vrouw kreeg een prothese ingebracht nog voordat de littekens geheeld waren", zegt NOS-correspondent Ron Linker. "Sommige bewoners kunnen niet meer normaal praten, omdat hun kaken zo beschadigd zijn. Heel pijnlijk allemaal."

Politie

"De behandelingen waren ook nog eens heel duur", zegt Linker. "Hij heeft geld afgetroggeld, een oplichter."

Van N. liep uiteindelijk pas na drie jaar tegen de lamp toen een inspecteur langskwam. Die stelde vast dat de vrouw van Van N. in de praktijk werkte, terwijl zij geen bevoegdheden had. Daarna belandde de hele zaak in een stroomversnelling. Honderden slachtoffers meldden zich bij de politie.

De Nederlandse tandarts begon in 2008 in Château-Chinon omdat daar een tekort aan tandartsen was. In 2013 werd hij door de politie verhoord na klachten van patiënten. Daarna vluchtte hij naar Canada, waar hij werd opgepakt en werd uitgeleverd aan Nederland. Vorig jaar werd hij overgedragen aan Frankrijk.

In maart begon het proces, Van N. zei toen nog "geen medelijden te hebben" met zijn slachtoffers.

Aankomst van Mark van N. bij de rechtbank

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl