Topman Aikawa van Mitsubishi
NOS Nieuws

Mitsubishi sjoemelde al sinds 1991 met brandstofverbruik

Een schandaal bij de Japanse autofabrikant Mitsubishi met het manipuleren van het brandstofverbruik is groter dan gedacht. Topman Aikawa heeft op een persconferentie in Tokio toegegeven dat er al sinds 1991 is gesjoemeld met de cijfers.

Hij sluit niet uit dat het schandaal nog groter is, maar details gaf hij niet. De tests met het benzineverbruik werden zo gemanipuleerd dat de auto's binnen de normen bleven die de Japanse overheid had gesteld.

Vier modellen

Vorige week liet Mitsubishi al weten dat het gaat om modellen die alleen in Japan sinds 2013 zijn verkocht: de eK Wagon, eK Space, Dayz en Dayz Roox. De laatste twee modellen worden door Nissan verkocht. De vier omstreden modellen, waarvan er al 625.000 zijn verkocht, zijn inmiddels uit de showroom gehaald.

Mitsubishi sluit niet uit dat ook de verbruikerscijfers van auto's die buiten Japan zijn verkocht, zijn gemanipuleerd. Daar wordt nader onderzoek naar gedaan, zegt Aikawa. Hij zei op de persconferentie niet te snappen waarom de technici al die jaren in de fout zijn gegaan.

Beurs

Tijdens een verbruikstest worden de auto's op de rollenbank gezet. Recentelijk is gebleken dat de medewerkers van Mitsubishi onder meer de banden te hard hadden opgepompt waardoor het verbruik gunstiger werd.

Na de eerste onthullingen van het schandaal kelderde vorige week de koers van het aandeel Mitsubishi op de Japanse beurs met 15 procent. Beleggers hebben geen vertrouwen meer in de Japanse autofabrikant. Inmiddels is het aandeel al 50 procent minder waard geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl