Oudere artsen moeten het werk overnemen
NOS Nieuws

Jonge artsen Engeland leggen massaal het werk neer

In ziekenhuizen in Engeland hebben jonge artsen het werk neergelegd. Alle artsen in opleiding doen mee aan de staking, ook die van de spoedeisende hulp en intensive care. Ze hebben al maanden een conflict met de overheid over geld en werkdruk.

"De onderhandelingen over een nieuwe cao mislukten in januari. Sindsdien is al vier keer gestaakt, maar de vorige keren kwamen de dokters nog wel in actie bij spoedgevallen", zegt correspondent Suse van Kleef.

De Britse gezondheidsdienst, de NHS, heeft de vakanties van oudere artsen ingetrokken en extra verpleegkundigen opgeroepen om de afwezigheid van de jonge artsen in de ziekenhuizen op te vangen. "Er is veel geregeld, want de staking was ruim van tevoren aangekondigd. De NHS spreekt van een planning op militair niveau", zegt Suse van Kleef.

Overlijden

Zo'n 13.000 operaties zijn uitgesteld en meer dan 100.000 poli-afspraken in Engeland zijn afgezegd.

Het merendeel van de Britten steunt de acties van de artsen. Maar de minister van Volksgezondheid denkt er anders over. In een radio-interview zei hij vanochtend dat het de schuld van de jonge artsen is als er iemand door de staking overlijdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl