Multinationals die kantoor houden in Luxemburg
NOS Nieuws

Start rechtszaak tegen Luxemburgse klokkenluiders LuxLeaks

Vandaag begint in Luxemburg de rechtszaak over de LuxLeaks. Twee medewerkers van accountant PWC en een Franse journalist moeten voor de rechter komen.

Zij worden beschuldigd van het lekken en verspreiden van een grote hoeveelheid documenten met belastinggegevens van vooral multinationals. In die documenten staat beschreven welke afspraken zijn gemaakt met de Luxemburgse overheid over hoe en in welk land belasting moet worden betaald.

Blootleggen

Een consortium van onderzoeksjournalisten gebruikte die documenten in 2014 om bloot te leggen hoe grote multinationals belasting ontwijken. In Nederland werkten dagblad Trouw en tv-programma Nieuwsuur mee aan het onderzoek.

De bedrijven tuigden met hulp van accountants en adviesbureaus constructies op in verschillende landen. In de artikelen van de LuxLeaks werd voor het eerst uit de doeken gedaan hoe grote multinationals afspraken maken met belastingdiensten in de wereld.

Multinationals en de Luxemburgse overheid ontkennen dat de regels zijn overtreden. De zitting duurt tot aanstaande maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl