De kerncentrale in Gundremmingen
NOS Nieuws

Malware gevonden op computer Duitse kerncentrale

Op een computer van een kerncentrale in het Duitse Beieren is malafide software gevonden. De situatie is niet gevaarlijk voor het personeel of omwonenden, omdat de gevoelige onderdelen van de centrale niet zijn aangesloten op het internet, meldt de regionale omroep Bayerischer Rundfunk (BR).

De computer waarop de malware is aangetroffen stuurde de laadmachine voor brandstofelementen aan. Dit systeem zorgt er onder meer voor dat de oude brandstof uit de reactorkern wordt gehaald en wordt overgezet naar een opslagruimte.

De kerncentrale staat in het plaatsje Gundremmingen.

Geen aanval

De Bayerischer Rundfunk meldt daarnaast dat het niet lijkt te gaan om een aanval die was gericht op de kerncentrale. De gevonden malware had de eigenschappen van software die vaak wordt aangetroffen op gewone werk- of thuiscomputers.

Het is nog niet duidelijk waardoor de computer is geïnfecteerd. Dat kan zijn gebeurd via een usb-stick, maar ook doordat iemand een bijlage in een mailtje heeft geopend.

Een van de bekendste gerichte malware-aanvallen op een nucleair doel was Stuxnet. Die naar verluidt door Amerika en Israël ontwikkelde malafide software was bedoeld om het Iraanse kernprogramma te dwarsbomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl