Een marechaussee controleert een auto
NOS Nieuws

'Marechaussee gaat te ver bij grenscontroles'

De marechaussee gaat bij grenscontroles regelmatig zijn boekje te buiten. Medewerkers doen controles waartoe zij helemaal niet bevoegd zijn, schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Universiteit Leiden.

De marechaussee moet aan de grens illegale migratie, mensensmokkel en identiteitsfraude tegengaan, maar controleert auto's geregeld ook op bijvoorbeeld drugs. Dat is in principe een taak van de politie. De marechaussee mag wel actie ondernemen als er een concrete verdenking is, maar dat is vaak niet het geval.

Boeven vangen

"Vooral jongere marechaussees zijn in het bijzonder gebrand op het vangen van boeven in plaats van op het toezicht houden op de Vreemdelingenwet", zegt hoogleraar rechtssociologie Maartje van der Woude in Trouw. Zij leidde het onderzoek, dat is gebaseerd op gesprekken met medewerkers en 800 uur meereizen met mobiele teams.

Uit haar onderzoek blijkt verder dat de marechaussee bij controles vooral let op kentekens van auto's, maar ook op de huidskleur van de inzittenden. Op basis daarvan wordt een inschatting gemaakt van hun nationaliteit. Overigens hebben de meeste auto's die worden gecontroleerd Nederlandse inzittenden, gevolgd door Belgen en Duitsers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl