Bas van der Meer (rechts) met zijn vriend
NOS Nieuws

Boete voor discriminerende tuincentrum-eigenaar

Een eigenaar van een tuincentrum uit Drachten die vorig jaar een stagiair weigerde omdat hij homoseksueel is, moet een boete betalen van 1600 euro. De helft van het bedrag is voorwaardelijk. Daarnaast moet de eigenaar een schadevergoeding betalen van 1475 euro, onder meer omdat de jongen een studievertraging heeft opgelopen.

Volgens de rechtbank in Leeuwarden staat vast dat de christelijke eigenaar de stagiair weigerde vanwege diens geaardheid. "De rechtbank vindt dat er sprake is van ongerechtvaardigd onderscheid maken op grond van homoseksuele gerichtheid. Dat is in strijd met het wetboek, maar ook met de grondwet", zegt de persrechter.

Het is niet bekend of het bedrijf in beroep gaat tegen de uitspraak.

Uitleven

Het bedrijf kwam er via Facebook achter dat de student van de Hanze Hogeschool in Groningen homoseksueel is. "Wij hebben iets gezien op je Facebookpagina en dat is je seksuele geaardheid en vooral het uitleven van die geaardheid (je hebt een vriend). Dat je die geaardheid hebt is niet het punt, maar het uitleven daarvan wel", luidt de verklaring van groothandel De Boer Drachten die in handen kwam van Omrop Fryslân.

Student Bas van der Meer zocht zelf de publiciteit over de zaak. Op sociale media liet hij weten enorm geraakt te zijn door de reden van de afwijzing. "Normaal ben ik niet het type dat de aandacht zoekt, maar in dit geval vind ik het belangrijk om mij wel te uiten", schreef hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl