Publiek bij een muziekevenement op Koningsdag 2015 in Amsterdam
NOS Nieuws

Oranjebond zucht onder alle nieuwe regeltjes voor Koningsdag

Oranjeverenigingen hebben het steeds drukker met de vergunningen voor Koningsdag. Sinds het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen zijn de veiligheidseisen van gemeenten een stuk strenger geworden. Dat signaleert de Oranjebond, waaronder 320 Oranjeverenigingen vallen.

"De regeldruk is enorm toegenomen de laatste jaren en dat baart ons zorgen", zegt Dick Steenks van de Oranjebond. De Oranjeverenigingen moeten zich namelijk veel meer bezig houden met risicoanalyses, constructietekeningen van podia en verkeersstroomplannen.

"Alle activiteiten die op Koningsdag georganiseerd worden, moeten worden ingetekend in een plattegrond en daarnaast moeten ook alle risico's worden genoemd. Ik heb vergunningaanvragen van tien pagina's gezien, maar er zijn ook versies van dertig bladzijdes."

Veel verenigingsleden veranderen van vrijwilliger in topambtenaar.

Dick Steenks, Oranjebond

En dat terwijl de vrijwilligers van de verenigingen niet opgeleid zijn voor het maken van dit soort analyses. "Velen zijn leken die niet veel verstand hebben van het invullen van al die formulieren. Ze veranderen van vrijwilliger in topambtenaar."

Zo moet de Oranjevereniging in Dordrecht dit jaar het vijfvoudige aan papierwerk inleveren, vergeleken met andere jaren. “We moeten uitgaan van een doemscenario bij het organiseren van bijvoorbeeld vrijmarkten. Veel vrijwilligers hebben daar helemaal niet de kennis en de tijd voor”, zegt Peter van der Leer, voorzitter van de vereniging.

Door de toegenomen regeldruk komt de begroting van sommige verenigingen onder druk te staan. De kosten voor vergunningen worden in sommige gemeenten hoger, terwijl de subsidie voor de verenigingen afneemt. En dat leidt tot problemen.

De kosten die door de Oranjevereniging in Dordrecht zijn gemaakt voor de veiligheid belopen nu al 4000 euro. “Dat is een flinke aderlating voor ons. Zeker omdat we dit geld niet aan de activiteiten zelf kunnen besteden”, zegt Van der Leer.

We moeten in Dordrecht voorbereid zijn op een bomaanslag.

Peter van der Leer, Oranjevereniging Dordrecht

Ook spelen de recente terroristische aanslagen in Parijs en Brussel mee. Dus moet een stad als Dordrecht daar ook rekening mee houden. "We moeten hier voorbereid zijn op een bomaanslag. Vluchtroutes, zeker door de smalle straten in onze binnenstad, moeten op orde zijn", zegt Van der Leer.

De Oranjebond vindt het goed dat er kritisch naar de vergunningen wordt gekeken. “Burgemeesters en ambtenaren zijn verantwoordelijk als het misgaat", zegt Steenks. "Ik snap dan ook dat er een angstcultuur is ontstaan, maar men is daarin wel een beetje doorgeslagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl