Een led-lamp van Philips langs de A44
NOS Nieuws

Lichttak Philips waarschijnlijk naar de beurs

De lichtdivisie van Philips gaat waarschijnlijk naar de beurs, meldt het elektronicabedrijf.

Philips maakte eind 2014 bekend de lichttak van de hand te doen via een verkoop of een beursgang. Deze laatste optie wordt steeds waarschijnlijker nu de financiële markten weer aantrekken na de dip van begin dit jaar, zegt het bedrijf in een persbericht over de eerste kwartaalcijfers.

Niet definitief

Philips benadrukt dat er nog geen definitieve keuze is gemaakt en dat de biedingen van verschillende partijen verder worden bestudeerd. Op korte termijn wordt de knoop doorgehakt.

Philips verkoopt het onderdeel, waarmee het meer dan 100 jaar geleden begon, om zich volledig te richten op gezondheidstechnologie. Philips is bijvoorbeeld een belangrijke leverancier van ziekenhuizen met onder meer MRI-scanners en apparatuur voor het volgen van patiënten. Ook verkoopt het defibrillators voor reanimatie.

Afgeketst

Onder de lichtdivisie vallen de ouderwetse gloeilampen en ledlampen die steeds meer worden toegepast in gebouwen en straatverlichting. Lumileds, waar de ledlampjes voor smartphones en autolampen worden gemaakt, wordt apart verkocht. Begin dit jaar ketste een verkoop van dit onderdeel aan Chinese partijen af.

In het eerste kwartaal steeg de omzet van Philips met 3 procent naar 5,5 miljard euro. De winst kwam uit op 37 miljoen euro, vergeleken met 100 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het resultaat werd vooral gedrukt door de kosten van het afsplitsen van de lichtdivisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl