Hamlet-vertoning
NOS Nieuws

Ook voor fans een hele klus: 37 Shakespeare-films op één dag

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

Het was dit weekend feest in Groot-Brittannië: zaterdag was het exact vierhonderd jaar geleden dat William Shakespeare zijn laatste adem uitblies. De volgens velen grootste toneelschrijver ooit werd geëerd met live-uitvoeringen van zijn toneelstukken op televisie, tentoonstellingen, tv-series en een optocht in zijn geboorteplaats Stratford-upon-Avon.

In Londen kon je dit weekend The Complete Walk doen. Een wandeling langs 37 grote schermen, waarop 37 speciaal gemaakte korte films te zien zijn, gebaseerd op de 37 toneelstukken die Shakespeare schreef.

"Ik vind dit helemaal te gek", zegt twintiger Melanie, terwijl we naar All's Well That Ends Well kijken. "Er doen allemaal geweldige acteurs mee, die schitterende stukken doen. Ik ga ze proberen allemaal te zien." Dat betekent ruim zes uur film, en flink wandelen. "Dat weet ik. Ik heb goede schoenen aangedaan, en warme kleren bij me."

Melanie wil alle films over Shakespeare zien

Bezoeker Mariel komt nog beter voorbereid: ze heeft een campingstoeltje bij zich dat ze bij elke locatie openklapt. "Ik ben al 70, vandaar. Maar ik gebruik hem pas net, de eerste twintig films heb ik staand gezien. Ik hoop dat we ze allemaal halen."

Zaterdag haperde de techniek van The Complete Walk: een deel van de schermen deed het niet. Zondag gaat het soepeler, en is de sfeer ondanks de koude wind goed. De schermen staan verspreid langs de Theems: op straat, in parken, in een tunnel en in de tuin van een kathedraal. De films, met een lengte van tien minuten, draaien constant en trekken iedere keer tientallen kijkers.

Stefan Adegbola voor Shakespeare's Globe

Bij London Bridge zien we King Lear. "Ik vind dit echt heel goed gedaan", zegt acteur Stefan Adegbola. "Je krijgt de essentie van het hele theaterstuk mee, de relatie tussen Lear en zijn dochter, terwijl de film maar tien minuten duurt." Hij was zelfs ontroerd. "Dat is voor mij waar Shakespeare om draait. Dat is de kracht. Hij kan met een zin ontroeren."

Adegbola speelt zelf veel Shakespeare, onder andere bij Shakespeare's Globe. "Hij is zo goed dat het overbrengen van de boodschap simpeler is dan bij andere schrijvers. Een van mijn theaterdocenten zei ooit: 'Als je de tekst gelooft en vertrouwt, dan zal het zijn alsof Shakespeare's hand je omhoog houdt. De woorden zullen je optillen'. Dat vind ik een fantastische metafoor."

King Lear en de Tower Bridge

Elke film is opgenomen op de plek die Shakespeare voor zich zag toen hij de stukken schreef. Anthony & Cleopatra bij de rode piramide in Egypte, Romeo & Juliet in Verona, en Hamlet in een kasteel in Denemarken.

"We dachten: laten we eens een paar films gaan kijken”, zegt de 18-jarige James. “Ik heb veel Shakespeare gehad op school. Ik denk dat het voor jongeren wel een goeie manier is om hem te leren kennen: het is toegankelijk, leuk en je kan het met een groep doen."

James heeft niet de illusie de stukken helemaal te begrijpen na het zien van de korte films. "Het is een mooie kennismaking. En ik vind het interessant om te zien hoe verschillende stukken geïnterpreteerd en aangepast zijn voor deze vorm. Best wel cool."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl