NOS Nieuws

Zanger Billy Paul (Me and Mrs. Jones) overleden

Zanger van 'Me and Mrs. Jones' overleden

De Amerikaanse soulzanger Billy Paul is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 1972 bekend met het nummer Me and Mrs. Jones, waarvoor hij een Grammy Award ontving.

Op zijn website staat dat Paul thuis is overleden "na een zware medische aandoening". Zijn manager zegt tegen NBC dat het gaat om kanker.

Vorige week werd Paul Williams, zoals hij eigenlijk heet, opgenomen in een ziekenhuis. Hij overleed gisteren in zijn woning in Blackwood in de staat New Jersey.

Philly-sound

Paul werd in 1934 in Philadelphia geboren en begon al vroeg met zingen en muziek. Op zijn 11de was hij voor het eerst op de radio te horen. Hij zou uitgroeien tot een van de gezichten en stemmen van de Philly-sound, een zwoele variant van de soul uit de jaren 60. Kenmerkend waren veel strijkers en blazers en vaak een vibrafoon op de achtergrond.

Paul trad op met soul- en jazz-legendes als Charlie Parker, Nina Simone, Roberta Flack en Miles Davis. Hij zat ook enige tijd in het leger met Elvis Presley.

Tussen 1968 en 1988 bracht Paul vijftien albums uit. Hoewel hij nooit meer het succes haalde van Me and Mrs. Jones, wordt hij wel beschouwd als een belangrijke soul-pionier, onder meer vanwege zijn sociale teksten. Daardoor werd hij ook een stem van de burgerrechtenbeweging van na de jaren 60.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl