De lancering van de Sentinel-3A, eerder dit jaar
NOS Nieuws

Problemen bij lancering klimaatsatelliet

De lancering van de Europese klimaatsatelliet Sentinel-1B is opnieuw uitgesteld. Zowel op vrijdag- als op zaterdagavond waaide het te hard op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana en moest de lancering worden uitgesteld.

Zondagavond werd er een technisch probleem geconstateerd met de Sojoez-draagraket, waardoor de lancering opnieuw niet kon doorgaan. De volgende gelegenheid om de satelliet te lanceren is de komende avond. Daarover wordt 's middags beslist.

Aardobservatie

De 2,3 ton zware Sentinel-1B gaat samen met zijn tweeling-satelliet Sentinel-1A vanaf 700 kilometer hoogte de aarde observeren. Ze zullen tegenover elkaar om de aarde draaien in een baan die over de polen loopt.

Van de Sentinel-satellieten zijn zes series van elk twee satellieten. Sentinel-1A werd in april 2014 gelanceerd en ook 2A en 3A draaien al om de aarde.

De serie is onderdeel van het Copernicus-programma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waarmee onder meer lucht, water, bodem, vegetatie en het klimaat op aarde worden bestudeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl