'ING en Rabobank investeren miljoenen in kolenindustrie'
ING en Rabobank hebben onlangs miljoenen geïnvesteerd in een Russisch kolenbedrijf. De Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer FNV, Oxfam Novib en Milieudefensie, is daar verbijsterd over, omdat de banken zich profileren als duurzaam. ING zegt zich te houden aan eerder gedane beloftes om leningen aan de kolenindustrie te verminderen.
Het gaat om een lening van 218,6 miljoen euro aan de Russische kolenproducent SUEK. Dat is de grootste kolenmijnbouwer van Rusland. De lening werd in februari verstrekt. De banken investeerden allebei 109,3 miljoen.
Ongeloofwaardig
In november vorig jaar maakte ING nog bekend te willen stoppen met investeringen in de kolenindustrie. "Deze nieuwe lening is strijdig met dat besluit", zegt de Eerlijke Bankwijzer. "De inkt van het VN-klimaatverdrag is nog niet droog en ING leent doodleuk ruim 100 miljoen aan een van de grootste kolenbedrijven ter wereld. Dat maakt het besluit van ING volstrekt ongeloofwaardig."
ING zegt in een reactie in november al duidelijk te hebben gemaakt nog wel zaken te doen met bestaande klanten zoals SUEK. Het ging hier niet om een nieuwe lening, maar om een lening die werd verlengd. "Je kan niet van de ene op de andere dag een klant gedag zeggen", zegt Arnaud Cohen Stuart van de afdeling Duurzaamheid van ING in het NOS Radio 1-Journaal. "Dan gaat een bedrijf failliet."
Ook de Rabobank benadrukt dat het om een herfinanciering van een bestaande klant gaat. "Daarbij gaat het om de financiering van export van kolen, en niet van het uit de grond halen ervan", zegt een woordvoerster. De bank houdt wel bij hoeveel het financiert op het terrein van duurzame energieopwekking (3,9 miljard euro) en hoeveel op het gebied van fossiele opwekking zoals steenkool (7 miljoen euro). De bank houdt niet bij hoe groot de financiering is aan goederenstromen van fossiele brandstoffen.
Afscheid
ING zegt deze bestaande klanten te begeleiden bij de overgang naar schone energie. "We pakken geen nieuwe klanten meer op in de markt. Bestaande klanten helpen we in de transitie en als ze dat niet aankunnen, nemen we uiteindelijk afscheid van elkaar", zegt Cohen Stuart. "Per saldo gaat onze kolenportefeuille naar beneden, precies zoals we beloofd hadden." Inmiddels gaat het bij bijna de helft van de leningenportefeuille van ING in de energiesector om hernieuwbare energie. Bij 13 procent gaat het om kolen.
De Eerlijke Bankwijzer roept de directies van beide banken op om te beloven geen leningen meer te verstrekken aan kolenproducenten.