De kerncentrale in Doel
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Belgische centrale na problemen weer opgestart

De Belgische kernreactor Doel 3 is weer opgestart. Eigenaar Engie Electrabel meldt dat de centrale in de loop van de dag weer op volle capaciteit draait, schrijft Omroep Zeeland.

De centrale die net over de grens bij het Zeeuwse Hulst staat, werd donderdag automatisch uitgeschakeld toen er problemen ontstonden bij een test. In 2012 werd Doel 3 stilgelegd nadat er scheuren waren ontdekt in de wanden van een kernreactorvat. Dat was ook het geval bij een vat van de Belgische reactor net over de grens bij Maastricht, Tihange 2.

Toenemende druk

Intussen wordt de druk op België steeds groter om Tihange 2 uit te schakelen. Deze wens leefde al in Nederland en Duitsland, nu sluit volgens de Belgische krant De Morgen de regering van Luxemburg zich hierbij aan. Verschillende gemeenten in Limburg en Duitsland dreigden eerder al via de rechter België te dwingen Tihange 2 stil te laten leggen. Tihange 2 ligt niet ver van Maastricht.

De afgelopen tijd was er veel te doen over de kerncentrales in België die door ouderdom allerlei technische gebreken vertonen. Daardoor is er in de grensregio veel onrust. België heeft niet genoeg alternatieven voorhanden als er meerdere kerncentrales worden uitgeschakeld. Het gevolg is dat er dan een stroomtekort ontstaat.

Advertentie via Ster.nl