Eliud Kipchoge (l) wint voor de tweede keer de marathon van Londen. Hier loopt hij nog voorop met landgenoot Stanley Biwott.

Kipchoge net boven wereldrecord in marathon Londen

De Keniaan Eliud Kipchoge heeft net als vorig jaar de marathon van Londen gewonnen. Kipchoge liep lange tijd met landgenoot Stanley Biwott onder het wereldrecord (2.02.57 van Dennis Kimetto), dat uiteindelijk net buiten zijn bereik bleef met 2.03.05.

Geweldige eindsprint

Kipchoge, die zijn zevende marathon liep en voor de zesde keer won, was na 30 kilometer 24 seconden sneller dan Kimetto, toen die in 2014 in Berlijn naar de beste tijd ooit snelde. De tijd van Kipchoge na 30 kilometer was 1.27.14. Daarna verloor hij wat tijd op het schema van Kimetto. Op 2 kilometer van de finish zat Kipchoge 20 tellen boven het schema.

De Keniaan, die in 2014 in Rotterdam won, perste er in de slotfase nog een geweldige eindsprint uit. Meer dan een persoonlijk record en een parcoursrecord leverde die krachtsinspanning uiteindelijk niet op.

Fenomeen

"Kipchoge is een fenomeen. Als je zeven keer start en zes keer wint, ben je in staat de marathon perfect te lezen. Hij houdt tot de finish de ontspanning in zijn lopen en toont amper verval", zegt Léon Haan, de atletiekspecialist van de NOS. "Kipchoge is straks ook de belangrijkste kandidaat voor de olympische titel in Rio. De Kenianen, die de lopers nog moeten aanwijzen, zullen hem niet thuislaten."

Rentree Bekele

Biwott maakt ook kans op de Spelen. De Keniaan, vorig jaar winnaar in New York, moest in de slotfase nog aardig wat terrein prijsgeven op Kipchoge maar finishte ook nog onder de 2 uur en 4 minuten (2.03.51). De Ethiopiër Kenenisa Bekele finishte als derde in 2.06.36. De drievoudig olympisch kampioen op de baan was anderhalf jaar geblesseerd, maar lijkt terug op het hoogste niveau.