Ebru Umar
NOS Nieuws

Rutte: ik heb gebeld met Ebru Umar

Premier Rutte heeft gisteravond telefonisch contact gehad met de in Turkije aangehouden columniste Ebru Umar, schrijft hij op Twitter. Hij voegt eraan toe dat de ambassade in Ankara en Buitenlandse Zaken boven op de zaak zitten.

De columniste werd gisteravond aangehouden in Kusadasi en moest de nacht doorbrengen op het politiebureau. Umar twitterde zelf dat haar aanhouding te maken heeft met haar kritische columns en tweets over president Erdogan.

Eerder vanmorgen reageerde minister Bussemaker in WNL op zondag al op de arrestatie van Umar: "Redelijk absurd dat je op basis van een tweet opgepakt wordt." Ze noemde het noodzakelijk dat de zaak diepgaand wordt onderzocht.

Minister Bussemaker noemt oppakken columniste 'redelijk absurd'

Verontwaardigd

Haagse politici zijn verontwaardigd over de Turkse actie en eisen dat premier Rutte en minister Koenders alles uit de kast halen om columniste Ebru Umar vrij te krijgen.

"Actie Koenders nodig", twittert D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, die erop wijst dat deze "onacceptabele intimidatie" aantoont dat de pers vogelvrij is in Turkije. Joël Voordewind (ChristenUnie) en Han ten Broeke (VVD) twitteren dat ze vragen aan de minister hebben gesteld over Ebru's arrestatie. "Erdogan laat ware gezicht zien", voegt Voordewind eraan toe.

Ook Raymond Knops (CDA) eist zo spoedig mogelijk uitleg van Koenders over "de lange arm van Erdogan".

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, vindt dat minister Koenders direct de Turkse ambassadeur moet ontbieden om uitleg te geven over de aanhouding.

Ook Thomas Bruning van de journalistenvakbond NVJ dringt aan op "een krachtig statement" van Koenders. De bewindsman moet de Turkse autoriteiten duidelijk maken dat ze zich moeten houden aan de internationale regels van de persvrijheid, aldus Bruning, anders moet Nederland de relatie met Turkije "aanpassen".

De NVJ is zeer bezorgd over "het zoveelste incident" met Nederlandse journalisten in Turkije. NVJ-voorzitter Marjan Enzlin verwijst naar journaliste Fréderike Geerdink. Ook zij werd in Turkije opgepakt en mag het land niet meer in. NOS-correspondent Bram Vermeulen botste in het verleden met de Turkse grenspolitie, die hem steeds weer aanhield als hij het land probeerde binnen te komen. Enzlin wil wil dat Ebru Umar zo snel mogelijk weer vrij komt.

Journalistenvakbond NVJ: aanhouden Umar ongehoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl