NOS-wielerwatchers verdelen de sterren voor Luik-Bastenaken-Luik
NOS Wielrennen

Luik-Bastenaken-Luik: wielerwatchers verdelen sterren

Het klassiekervoorjaar is bijna voorbij, maar niet voordat het peloton van Luik naar Bastenaken en weer terug is gereden. Liefst 253 kilometer door de Ardennen en aan het einde wint Alejandro Valverde voor de vierde keer 'La Doyenne'. Dat voorspelt het merendeel van de NOS-wielerwatchers.

Volgens Danny Nelissen is de Spanjaard van Movistar al bijna zeker van de overwinning. "Als hij niks raars tegenkomt dan is Valverde gewoon de man in de finale. Zeker vanwege zijn sterkte sprint. Hij is gewoon wereldtop. En hij heeft echt zo'n goede vorm, hoe hij woensdag ook weer de Waalse Pijl won... Gewoon bizar eigenlijk. En hij wil graag een goede Giro rijden, dus hij zal met een topconditie aan de start staan."

Alaphilippe: nu of over vijf jaar?

De enige die een redelijke kans heeft om Valverde van de overwinning te houden is de 23-jarige Fransman Julian Alaphilippe, denkt Nelissen. "In de sprint is hij supersnel na zo'n lange wedstrijd. Vorig jaar liet hij dat ook al zien."

Toen werd Alaphilippe tweede in LBL, achter Valverde. "Geef Alaphilippe nog vijf jaar. Dan is Valverde weg en dan wint hij de Waalse Pijl en Luik", voorspelt Nelissen.

Routekaart Luik-Bastenaken-Luik

Froome op pure klasse?

Een opvallende naam op de startlijst is Chris Froome. Veel wedstrijdkilometers heeft de winnaar van de Tour de France nog niet in de benen. Toch verwacht Nelissen dat de Brit met de besten mee kan in de Ardennen.

"Op pure klasse moet hij kunnen winnen, maar het is nog niet zo simpel om Valverde eraf te rijden. Froome zal alleen moeten aankomen, hij zal dus moeten demarreren. Maar als je de Tour de France kunt winnen, dan kun je ook Luik-Bastenaken-Luik winnen. Datzelfde geldt eigenlijk voor Vincenzo Nibali."

Poels zal moeten knechten

Voor de Waalse Pijl zette Nelissen zijn geld nog op Wout Poels, die op de Muur van Hoei inderdaad nog lang in het spoor kon blijven van Valverde. Poels werd vierde. Maar dat gaat hem zondag niet lukken, voorspelt Nelissen. "Hij zal voor Froome en Kwiatkowski moeten rijden. Sky heeft dus eigenlijk twee kopmannen."

Sneeuw in de Ardennen?

Ook het weer zou een rol kunnen gaan spelen in de Ardennen. Daar durft Nelissen ook wel een voorspelling op los te laten. "Het zal slecht weer worden", weet hij. Er wordt zelfs sneeuw voorspeld, twitterde Chris Froome vrijdag al vrolijk.

Als het inderdaad heel slecht weer wordt, dan zou dat nog wel voor spektakel kunnen zorgen. Nelissen: "Er zit een nieuw kasseienklimmetje in, drie kilometer voor de finish. De Côte de la Rue Naniot. Wie weet wat daar nog kan gebeuren. Maar normaal gesproken zal er een grote groep tot vlak voor de Redoute bij elkaar zitten. Vanaf daar wordt het een afvalkoers, tot de groten aan de boom gaan schudden."

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

NelissenDucrotKockVan den BergLippens
*****ValverdeAlaphilippeValverdeDaniel MartinValverde
****AlaphilippeValverdeAlaphilippeValverdeDaniel Martin
***FroomePoelsFuglsangAlaphilippeGesink
**WellensMollemaWellensNibaliAlaphilippe
*NibaliDaniel MartinDaniel MartinCostaNibali

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl