Een verkiezingsposter van de partij van premier Vucic op een billboard in Belgrado
NOS Nieuws

Premier Servië wil nieuw mandaat kiezers op weg naar EU-lidmaatschap

In Servië worden vandaag vervroegde parlementsverkiezingen gehouden. Premier Aleksandar Vucic van de Servische Progressieve Partij SNS heeft ze uitgeschreven, twee jaar voor het aflopen van zijn ambtsperiode. Vucic heeft ingrijpende bezuinigingen en hervormingen aangekondigd, waarvoor hij een stevig en nieuw mandaat van de kiezer wil. Hij hoopt dat een lidmaatschap van de Europese Unie dan ook dichterbij komt.

De Servische economie is er slecht aan toe. Vucic wil het ambtenarenapparaat afslanken en staatsbedrijven saneren. Ook hoopt hij Servië door hervormingen aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders. Vucic stond vroeger bekend als nationalist, maar presenteert zich nu steeds meer als een hervormer.

Hij is populair en hoopt door nu een nieuw mandaat te vragen zijn plannen te kunnen doorzetten. Peilingen geven aan dat dit waarschijnlijk gaat lukken. Zijn partij krijgt opnieuw veruit de meeste stemmen, zo is de voorspelling. Waarschijnlijk zal de partij, ook als ze opnieuw een absolute meerderheid behaalt, een coalitie willen vormen om de basis van de regering zo stevig mogelijk te maken.

Rusland

Hoewel Vucic waarschijnlijk wel gaat winnen, is de oppositie de laatste tijd wel sterker geworden. De Radicale Partij van de nationalist Vojislav Seselj is aan een opmars bezig. Seselj stond terecht voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, maar werd vorige maand op alle punten van de aanklacht vrijgesproken. Er was 28 jaar cel tegen hem geëist voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Nu hij is vrijgesproken, kan hij terugkeren in het parlement.

Verkiezingsposters van de partij van Vojislav Seselj in Belgrado

Seselj ziet helemaal niets in toetreding van Servië tot de Europese Unie. Hij wil zich juist meer op Rusland richten. Verder heeft Seselj aangekondigd dat als het aan hem ligt de economische hervormingen niet doorgaan. Hij wil de privatisering van staatsbedrijven stopzetten en de importtarieven verhogen.

De stembureaus in Servië zijn tot 19.00 uur open. Exit-polls komen er niet, het wachten is op de eerste uitslagen die in de loop van de avond verwacht worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl