Noord-Korea lanceert raket
NOS Nieuws

Noord-Korea test raket, maar is bereid te stoppen

Noord-Korea zegt dat het opnieuw een test heeft gedaan met een langeafstandsraket gelanceerd vanaf een onderzeeboot. Na de rakettest zei de minister van Buitenlandse Zaken tegen persbureau AP dat zijn land bereid is te stoppen met de nucleaire tests, op voorwaarde dat de VS stopt met zijn jaarlijkse militaire oefeningen met vijand Zuid-Korea.

Volgens de Noord-Koreaanse minister, Ri Su Yong, heeft zijn land het recht zich te verdedigen. De internationale sancties zullen Noord-Korea niet van gedachten doen veranderen. Het was voor het eerst dat hij zich liet interviewen door een westerse nieuwsorganisatie.

Hij herhaalde het standpunt dat Amerika Noord-Korea dwingt om kernwapens te ontwikkelen als afschrikking. Tegelijkertijd suggereerde hij dat het stopzetten van de militaire oefeningen de spanningen in de regio kan verminderen. "Stop met oefeningen voor een kernoorlog op het Koreaanse schiereiland, dan zullen wij ook stoppen met nucleaire tests", zei Ri.

Succesvol?

Of de rakettest succesvol is verlopen zoals Noord-Korea claimt, is niet bevestigd. Volgens Zuid-Korea vloog de raket zo'n 30 kilometer, een heel stuk minder dan de 300 kilometer die zo'n raket kan afleggen.

Het Amerikaanse leger zegt dat hun systemen iets hebben opgepikt, waarvan wordt vermoed dat het is gelanceerd vanaf een Noord-Koreaanse onderzeeër in de Japanse Zee. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat een dergelijke rakettest verschillende VN-resoluties zou overtreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl