NOS Nieuws

Ook in Senegal wordt steeds meer geronseld voor de jihad

Tot voor kort kreeg de radicale islam nauwelijks voet aan de grond in het West-Afrikaanse land Senegal. De wereldberoemde Senegalese zanger Youssou N'Dour omschreef de islam in zijn land ooit als een zachte islam, een geloof van tolerantie en liefde.

Hij deed dat in een tijd dat het islamitisch extremisme toesloeg in het Westen, aan het begin van het nieuwe millennium. Maar vijftien jaar later lijken de extremisten steeds meer voedingsbodem te krijgen in Senegal.

Kees Broere onderzocht de invloed van extremisten in Senegal

Senegal heeft een seculier onderwijssysteem, overgenomen van oud-kolonisator Frankrijk. De kinderen gaan naar niet-religieuze staatsscholen of privéscholen. Maar daarnaast bezoeken tegenwoordig duizenden de koranscholen, waarvan vaak onduidelijk is hoe ze gefinancierd worden.

De groeiende invloed van de radicale islam is ook merkbaar op de universiteit van de Senegalese hoofdstad Dakar. Daar zijn steeds vaker preken te horen over een zuivere islam. Studenten zijn daar gevoelig voor. "Als een vijand jouw moslimbroeder heeft gedood, dan ben je daar kwaad over. En onze broeders zitten over de hele wereld", zegt studentenleider Serigne Babou.

De radicale boodschap bereikt ook jongeren die naar Europa willen. "Als je je land, je dorp, je streek verlaat, dan doe je dat om elders geld te gaan verdienen. Als het je niet lukt de Middellandse Zee over te steken, dan ben je een gemakkelijke prooi voor de radicale, islamitische bewegingen", zegt migratiedeskundige Thiermo Diagme.

Aqim

Een van de terreurorganisaties die actief zijn in Senegal is Aqim. Van oorsprong is het een Algerijnse terreurgroep, maar sinds de organisatie zich in 2006 aansloot bij Al Qaida verruimde ze haar werkterrein naar andere Afrikaanse landen. De organisatie probeert jongen mannen die naar Europa willen, te ronselen voor de jihad.

"De wegen van de migratie kruisen soms de wegen van de rekrutering", zegt terrorismedeskundige Bakary Sambe. "Sommige jongens die naar het westen willen worden ingelijfd door islamitische bewegingen. Ze beloven hen te helpen bij hun overtocht naar Europa. Zo komen ze in de invloedssfeer van extremisten terecht."

Europa draagt financieel bij aan het tegengaan van economische migratie in Senegal

Europees geld

De jongeren die weg willen hebben nauwelijks zicht op werk. In Senegal is zeker 40 procent van de jongeren werkloos. Ze zijn teleurgesteld in het politieke systeem dat in hun ogen niets voor hen doet. Ze vinden steeds vaker hun heil in het geloof. Met hulp van Europees geld probeert Senegal de kansen voor jongeren te verbeteren.

Maar niet iedereen is daar enthousiast over. Migratiedeskundige Boubacar Seye zegt dat het geld van de EU in een bodemloze put verdwijnt en niet terecht komt bij de mensen voor wie het geld bedoeld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl