Geen steun PvdA voor missieplan
Premier Rutte hoeft niet te rekenen op steun van de PvdA voor een nieuwe missie in Afghanistan. Omdat het kabinet ook militairen naar Afghanistan wil sturen, kan de grootste oppositiepartij PvdA het kabinetsplan "onmogelijk steunen".
De partij vindt dat de trainers, die onder NAVO-vlag zullen opereren, de Afghaanen opleiden tot meer dan alleen agent. "De missie is erop gericht om politiemensen op te leiden," stelt partijleider Cohen, "maar in feite worden dat een soort halve militairen. Ze zullen ook ingezet worden in de strijd."
D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben nog niet hun standpunt bepaald over de nieuwe missie naar Afghanistan. De steun van de oppositie is nodig, omdat gedoogpartner Wilders niks ziet in een nieuwe missie.
Hoorzitting
D66-leider Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Sap willen eerst een hoorzitting met deskundigen. Beiden hebben nog kritische vragen. Pechtold zegt wel dat Nederland zou kunnen bijdragen aan een opbouw van het land door agenten te trainen. Ook Sap is bereid serieus te bekijken of Nederland een bijdrage kan leveren.
Woordvoerder Voordewind van de ChristenUnie wil het besluit onder meer beoordelen op de veiligheid van de Nederlanders. Verder wil de partij dat de missie niet uit ontwikkelingsgeld wordt betaald.
'Slecht besluit'
PVV-leider Wilders bevestigde vanmiddag in een sms zijn bezwaren tegen een nieuwe missie: "Slecht besluit kabinet om meer dan 500 man naar Afghanistan te sturen. PVV steunt plan absoluut niet."
"Nederland heeft genoeg gedaan. Wat ons betreft niet een man meer. Voor wat voor missie dan ook naar Afghanistan. Ik hoop dat het kabinet geen meerderheid bij links gaat vinden voor dit slechte besluit", laat hij weten.
Korpschefs voor
De Raad van Korpschefs staat wel achter het kabinetsplan voor een nieuwe missie naar Afghanistan. De Raad zegt te staan voor de waarden van democratie en ook om die reden in Bosnië, Sudan en Kosovo aanwezig te zijn. De raad wil bijdragen aan de bouw van een rechtsstaat door Afghaanse politiemensen op te leiden.
De korpschefs vinden wel dat daarbij de veiligheid van de politie voldoende gegarandeerd moet zijn.
Een van de Nederlandse politiebonden, de NPB, vindt het te vroeg voor het sturen van politiemensen naar Afghanistan, een oorlogsgebied. De bond wil eerst meer weten over de bescherming van agenten.