NOS Nieuws

Nederland krijgt Duitse informatie over spaarders

De Nederlandse Belastingdienst heeft informatie gekregen van de Duitse collega's uit Noordrijn-Westfalen over Zwitserse banksaldo's van Nederlanders en mogelijke betrokkenheid bij belastingontduiking. De Belastingdienst in Den Haag bevestigt berichten hierover in De Telegraaf.

Volgens de minister van Financiën van de Duitse deelstaat, Norbert Walter-Borjans, kochten de Duitsers usb-sticks en cd-roms met vertrouwelijke informatie van een klokkenluider bij een Zwitserse bank. Vorige week werd al bekend dat Nederlanders in 2006 bijna vier miljard euro hadden gestald bij Zwitserse banken.
De minister verwacht wel wat terug. "Ja, ik verwacht dat Nederland het ons ook vertelt als ze belangrijke aanwijzingen hebben die ons verder helpen", zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Wegsluizen

Walter-Borjans doelt daarbij op informatie over de mogelijke betrokkenheid van Nederlandse financiële instellingen bij het wegsluizen van miljoenen euro's aan Duits belastinggeld. Door een truc met de handel in aandelen zou geld aan het zicht van de Duitse fiscus zijn onttrokken.

Minister Walter-Borjans pleit voor een intensieve Europese samenwerking in de strijd tegen de belastingontduiking. Hij geldt in Duitsland als een van de voorlopers in de aanpak van zwartspaarders. Zo betaalt hij tipgevers die waardevolle informatie hebben over belastingontduiking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl