Primeur voor Thaise bloemenwagen tijdens het 69ste bloemencorso in de bollenstreek
NOS Nieuws

Thaise invasie bij Nederlands bloemencorso

"Thaise mensen zijn dol op de Nederlandse tulp. Het bloemencorso is een prachtige manier om de aandacht daarop te vestigen, dus dit jaar werd het tijd om naar Nederland te komen", zegt Kampon Tansacha. Hij is directeur van een botanische tuin in het Thaise Pattaya. Op zijn initiatief is er dit jaar voor het eerst een Thaise delegatie afgereisd naar het bloemencorso in de Nederlandse bollenstreek.

De Thai komen onder meer inspiratie opdoen. "We hebben in Thailand ook wel een soort parade, maar die is lang niet zo indrukwekkend als hier", vervolgt Tansacha.

Onder de zestienkoppige delegatie zijn zes Thaise journalisten, namens drie verschillende televisiestations. "De belangstelling vanuit Thailand is groot", zegt Tansacha. "De afgelopen dagen zijn er verschillende reportages over de voorbereidingen van het corso op de Thaise nationale televisie uitgezonden."

Veel aandacht voor het Bloemencorso in Thaise media

Art Vogel is onder de indruk van de delegatie die Thailand op de been heeft gekregen. De voormalig hortalanus van de hortus botanicus in Leiden begeleidt sinds 1968 de teams die de praalwagens maken. Dit jaar heeft hij de Thai onder zijn hoede. "Het corso leeft daar enorm. Dat blijkt wel uit de media-aandacht", zegt Vogel. "Heel leuk om te zien hoe enthousiast ze het corso volgen."

De Thaise deelname komt niet alleen voort uit bewondering voor de Nederlandse bloemensector. "Het is voor ons ook een goede manier om het Thaise toerisme in Nederland te promoten", meent Tansacha.

Thaise delegatie bloemencorso 2016

"De Thaise delegatie heeft zelfs een eigen bus versierd met bloemen, die meerijdt met het corso. Van daaruit volgen ze hun eigen praalwagen letterlijk op de voet", zegt Wilma Mesman. Als art director van het Bloemencorso heeft ze meegedacht over alle ontwerpen van de deelnemende praalwagens, en dus ook over het ontwerp van de Thaise wagen.

Kenmerkend voor de Thaise wagen noemt Mesman het portret van de Thaise koning en koningin. "Dat moest het hoogste object van de wagen zijn, uit respect voor het koninklijk huis." Ook de olifant kon niet ontbreken, het nationale symbool van Thailand.

Voorop de wagen prijkt een uit bloemen opgebouwde apenkop. "Het is in China het jaar van de aap", licht Mesman toe. "En China is voor heel Azië belangrijk, dus de Thai wilden ook een aap in het ontwerp van hun wagen verwerkt hebben."

Bloemencorso trekt door Bollenstreek

In totaal rijden er zeventien praalwagens mee. Naast de Thaise praalwagen, is er ook een Chinese wagen. De overige wagens zijn Nederlands. Onder meer de gemeenten Leiden, Hillegom en Lisse hebben een eigen praalwagen.

Ook is er een praalwagen gemaakt door een groep van dertig 'nieuwe Nederlanders'. "Een groep mensen die net een status heeft gekregen, voornamelijk van Syrische afkomst, heeft keihard gewerkt om een prachtige wagen af te krijgen", zegt Mesman.

Van Noordwijk naar Haarlem

Het Bloemencorso in de Bollenstreek vindt dit jaar voor de 69ste keer plaats. Het corso vertrekt om 09.30 uur uit Noordwijk en komt rond 21.30 uur aan in Haarlem.

Van woensdag tot en met vrijdag konden bezoekers zien hoe de wagens gemaakt werden. Volgens een woordvoerder van het Bloemencorso zijn er ongeveer 5000 mensen langs geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl