Nordland-ziekenhuis in Bodø
NOS Nieuws

Noorse F-16 redt leven patiënt met razendsnelle vlucht

Een Noorse patiënt is nog in leven dankzij een luchtmachtpiloot die binnen een half uur met een F-16 een hart-longmachine bezorgde bij het ziekenhuis. Zonder het apparaat was de zieke zeker doodgegaan.

De patiënt die in een ziekenhuis in Bodø lag, had begin deze maand dringend een zogenoemd ECMO-apparaat nodig. Dat neemt een deel van het werk van het hart en de longen over. Er was één probleem: het dichtstbijzijnde beschikbare apparaat stond in Trondheim, zo'n 470 kilometer ten zuiden van Bodø.

Het ziekenhuis vroeg de luchtmacht om hulp. Volgens Noorse media stonden twee F-16's in Trondheim toevallig op het punt om een trainingsmissie te beginnen en had een van de twee vliegtuigen een opslagtank gemonteerd. Daarin pasten de belangrijkste onderdelen van het apparaat.

Trondheim - Bodø

De F-16 werd in allerijl geprepareerd om de onderdelen van de hart-longmachine te vervoeren. Die delen werden per helikopter van het ziekenhuis in Trondheim naar de luchtmachtbasis gevlogen. De straaljager gaf extra gas en deed er slechts 25 minuten over naar Bodø, tien minuten korter dan normaal. De familie heeft het leger bedankt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl