John Kerry tekent namens de VS het klimaatakkoord, met zijn kleindochter op schoot
NOS Nieuws

Klimaatakkoord ondertekend in New York

Op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York is de ondertekening begonnen van het klimaatakkoord dat in december vorig jaar werd gesloten in Parijs.

Bij het begin van de ceremonie, die enkele uren in beslag neemt, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de wereld is verwikkeld in een race tegen de klok. "Het tijdperk van consumeren zonder gevolgen is voorbij", zei Ban.

In het verdrag spreken de 195 landen van de Verenigde Naties af om alles op alles te zetten om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te beperken en de opwarming van de aarde tegen te gaan.

VS en China ratificeren snel

Het verdrag treedt in werking als 55 landen die voor minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen verantwoordelijk zijn het formeel hebben goedgekeurd via binnenlandse procedures.

De Verenigde Staten en China hebben laten weten dat ze het verdrag nog dit jaar zullen ratificeren. Die twee landen zijn samen verantwoordelijk voor 38 procent van de wereldwijde uitstoot.

Greenpeace: sluit kolencentrales

Greenpeace is blij met het klimaatakkoord. In een eerste reactie noemt de milieuorganisatie het 'historische' akkoord een mijlpaal in de strijd tegen de klimaatcrisis.

Ook hier gloort er hoop, schrijft Greenpeace, maar de handtekening van Nederland is pas echt wat waard als alle kolencentrales zo snel mogelijk gesloten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl