NOS Nieuws

Terugroepactie voor 630.000 Duitse diesels vanwege uitstoot

Vijf Duitse automerken roepen in heel Europa 630.000 dieselauto's terug omdat ze anders moeten worden afgesteld in verband met de uitstoot van schadelijke stoffen. Bij bepaalde temperaturen wordt de filtering uitgeschakeld. En dat is niet nodig, vinden de Duitse autoriteiten. Het gaat om auto's van Mercedes, Opel, Porsche, Audi en Volkswagen. Ook bij Renault is dit geconstateerd en het Franse automerk gaat waarschijnlijk ook auto's terugroepen.

De wegverkeersdienst RDW kan nog niet zeggen hoeveel auto's in Nederland terug moeten naar de garage. De Duitse autoriteiten moeten hun bevindingen nog doorsturen.

Deze terugroepactie staat los van het schandaal met de sjoemelsoftware bij Volkswagen. De grootste autofabrikant van Europa gaf vorig jaar toe dat het wereldwijd zo'n 11 miljoen auto's heeft uitgerust met software die de uitstootwaarden te gunstig voorstellen. Bij de terugroepactie die vandaag is aangekondigd, is geen sprake van fraude, heeft de Duitse minister van Verkeer bevestigd.

Minister: alle betrokken fabrikanten hebben verklaard de aanpassingen te doen

Naar aanleiding van dieselgate bij Volkswagen heeft de Duitse regering ook andere automerken laten testen op de uitstoot. Daarbij is geen sjoemelsoftware gevonden. Wel werd geconstateerd dat bij bepaalde temperaturen de filtering van de uitstoot wordt uitgezet. Dat mag als er anders mogelijk schade optreedt aan de auto. Maar de onderzoekers van het Duitse Kraftfahrt-Bundesamt menen dat het stopzetten niet altijd noodzakelijk is. Daarom moeten de auto's nu terug om opnieuw afgesteld te worden.

Het Duitse blad Der Spiegel meldt overigens dat het elektronicaconcern Bosch niet alleen sjoemelsoftware aan Volkswagen heeft geleverd, maar ook aan andere autofabrikanten. De Duitse regering zou hier deze week over hebben gepraat met een delegatie van Bosch. Fiat zou werken met de software. De Duitse autoriteiten doen hier nog onderzoek naar.

Nederland

In Amsterdam is deze week de eerste rechtszaak in Nederland tegen Volkswagen begonnen. Zo'n 5500 bezitters van een dieselauto hebben zich aangesloten bij de Stichting VolkswagenAudiClaim. Advocaat Berth Brouwer denkt dat er voor iedere bezitter van een sjoemeldiesel een schadevergoeding in zit.

In de Verenigde Staten werkt Volkswagen met de autoriteiten aan een schikking met alle benadeelden. Eind juni moet die deal rond zijn. Er gaan geruchten over een schadevergoeding van 5000 dollar voor iedere dieselbezitter.

Bonussen

Het Volkswagenconcern maakte tegelijkertijd bekend dat er over 2015 een verlies van 1,6 miljard euro is geleden. Het grootste verlies in de geschiedenis van de autofabrikant. Als gevolg van de dieselfraude heeft Volkswagen ruim 16 miljard euro opzij gezet. Dat geld is nodig voor terugroepacties en schadevergoedingen. Op het hoofdkantoor in Wolfsburg zit de raad van commissarissen van het concern al de hele dag bijeen. Ook wordt mogelijk duidelijk wat er gebeurt met de bonussen van de bedrijfstop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl