De dood van Prince heeft velen geschokt
NOS NieuwsAangepast

Prince zou overdosis pijnstillers hebben gehad

Een dag na de dood van Prince wordt er volop gespeculeerd over de doodsoorzaak. Entertainmentwebsite TMZ meldt dat hij enkele dagen geleden is behandeld voor een overdosis drugs. Dat zou de pijnstiller Percocet zijn geweest. Hij zou het sterk verslavende middel hebben gebruikt sinds een heupoperatie in 2010.

Vandaag nog wordt autopsie verricht op het lichaam van de popster, maar het kan nog dagen tot weken duren voordat de doodsoorzaak duidelijk wordt. Een woordvoerder van de schouwarts zegt tegen persbureau AP dat er geen informatie naar buiten wordt gebracht totdat alle resultaten van de autopsie bekend zijn.

Tussenlanding

Volgens TMZ heeft Prince deze week op de terugweg van een concert in Atlanta een tussenlanding gemaakt met zijn privéjet en is hij toen per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Hij zou daar een injectie hebben gekregen om de overdosis te bestrijden.

Zijn woordvoerder heeft dat weersproken; volgens hem had de zanger griep. In ieder geval zou het niet om drugs gaan. Drugsgebruik past ook niet in het beeld dat Prince zelf naar buiten bracht; hij zou er een gezonde levensstijl op na houden en al jaren geen drugs meer gebruiken en nog nauwelijks alcohol drinken.

"We weten officieel nog steeds niet veel meer dan dat hij inderdaad dood is gevonden in een lift in het huis waar hij woonde en dat hij de afgelopen weken griep zou hebben gehad", zegt correspondent Wouter Zwart. "Maar zoals dat gaat met artiesten die plotseling overlijden, komen er ineens allerlei geruchten op gang. Daar moet je natuurlijk ontzettend voorzichtig mee zijn."

Zwart wijst erop dat TMZ niet onomstreden is, maar zich de afgelopen jaren wel heeft ontwikkeld tot een fenomeen op het gebied van entertainmentscoops en dat die vaak kloppen. "Ze hadden gisteren ook als eerste het bericht van zijn dood."

Lichte heesheid

Het laatste concert dat Prince gaf was op 14 april in het Fox Theater Atlanta, een week voor zijn dood. Volgens aanwezigen was er afgezien van een lichte heesheid niets vreemds aan hem te merken. "Hij gaf een optreden om nooit te vergeten."

De zanger zat grotendeels achter zijn piano, maar er waren ook momenten dat hij over het podium rende. "Het hele optreden was energiek", zei een fan op entertainmentsite Variety. "Het is moeilijk te bevatten dat het niet goed ging met iemand die op het podium zo levend en krachtig was."

Prince gaf in Atlanta twee concerten van ruim een uur, die deel uitmaakten van zijn tour Piano & a Microphone. Hij speelde onder meer Little Red Corvette, een cover van David Bowies Heroes en Purple Rain. "Zijn stem klonk krachtig", constateerde een andere fan.

Tijdens de eerste show die avond trok de zanger zich heel even terug. "Hij verliet het podium en we dachten dat het optreden voorbij was en we riepen om meer", vertelde een presentator van een radioprogramma in Atlanta. Even later verscheen Prince weer en zei hij tegen het publiek: "Soms vergeet je wel eens hoe emotioneel deze muziek is".

De 57-jarige Prince werd gisteren bewusteloos aangetroffen in een lift op zijn landgoed. "Paisley Park, we zijn op Paisley Park", zei een anonieme man die het alarmnummer 911 belde. "Ja, het gaat om Prince", valt te horen in opnames van het gesprek die zijn vrijgegeven.

De toegesnelde ambulancebroeders konden niets meer voor hem doen. Om 10.07 uur, Amerikaanse tijd, werd de zanger dood verklaard. De komende tijd moet duidelijk worden hoe het popidool aan zijn einde is gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl