NOS NieuwsAangepast

Onrust door Molukse indringers bij bezoek Widodo aan Kurhaus

Onrust bij bezoek Widodo aan Kurhaus

De Indonesische president Widodo is bij zijn bezoek aan het Kurhaus in Scheveningen geconfronteerd met Molukse actievoerders. Drie demonstranten stonden op de eerste verdieping in het zwaarbeveiligde hotel en hielden een vlag omhoog van de Molukse regering in ballingschap. De politie heeft de mannen aangehouden wegens huisvredebreuk.

"De veiligheidsmensen van Widodo werden erg nerveus van de drie mannen", zegt verslaggever Robert Bas. "Buiten stonden wat actievoerders op veilige afstand en het is de vraag hoe de drie binnen wisten te komen. De politie gaat onderzoeken hoe ze door de beveiliging zijn gekomen."

Widodo praat in het Kurhaus met Nederlandse ondernemers over de kansen voor handel, investeringen en kennisuitwisseling met Indonesië. Ook minister Ploumen voor Buitenlandse Handel is daarbij. Er worden contracten ondertekend over verdere samenwerking tussen Nederlandse en Indonesische bedrijven.

Widodo in Den Haag

Werkontbijt

De Indonesische president is twee dagen in Nederland. Vanochtend had hij in het Catshuis in Den Haag een werkontbijt met premier Rutte. Daar werd een akkoord over maritieme samenwerking getekend.

Na de ontmoeting met Rutte ging Widodo naar de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Samen met minister Schultz van Haegen en mensen uit het bedrijfsleven maakte hij een boottocht door de Rotterdamse haven. Ook kreeg de president informatie over de ontwikkeling van de haven, de maritieme sector en over waterveiligheid en kustverdediging.

Vanavond wordt de Indonesische president op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander.

Meer demonstraties

Het is voor het eerst in zestien jaar dat een Indonesisch staatshoofd Nederland bezoekt.

Ook op het Plein in Den Haag waren demonstraties. Daar protesteerden actievoerders tegen de mensenrechtenschendingen op West-Papoea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl