WADA-directeur David Howman (l) en WADA-voorzitter Craig Reedie
NOS SportAangepast

WADA trekt licentie antidopinglab Peking in

Het wereldantidopingagentschap WADA heeft per direct voor vier maanden de licentie van het antidopinglaboratorium in Peking ingetrokken. De Chinezen hebben drie weken de tijd om in beroep te gaan.

Het WADA gaat de komende maanden de urine- en bloedmonsters die normaal gesproken in Peking getest worden, door een ander gecertificeerd laboratorium laten onderzoeken. Het lab in Peking mag in de tussentijd geen antidopingerelateerde activiteiten uitvoeren.

Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, zal dat niet eenvoudig zijn. "China heeft een van de allergrootste programma's ter wereld als het gaat om controles. De vraag waar ze nu voor staan is: waar laten we al die urine-, maar ook bloedsamples."

Het WADA heeft de beslissing in een persverklaring bekendgemaakt. Een toelichting op het besluit wordt echter niet gegeven. Wel schrijft het WADA in de verklaring dat indien een laboratorium niet volgens de internationaal geldende criteria handelt de licentie kan worden ingetrokken.

Recent besloot het wereldantidopingagentschap al de licenties van de laboratoria in Moskou en Lissabon definitief in te trekken.

Testsamples

Het betekent volgens Ram niet dat er wordt geknoeid in China. "Er is geen enkele aanwijzing dat er is gesjoemeld. Het is echt zakken voor een examen." Bij zo'n examen worden testsamples naar een laboratorium gestuurd, waarbij men niet weet dat het afkomstig is van het WADA. Mogelijk zijn daarbij een aantal stofjes niet herkend.

Volgens het bestrafte laboratorium waren de resultaten te wijten aan technische fouten omdat haar testmethodes onvoldoende zijn gemoderniseerd. Het lab werkt daarom aan verbetering om aan de eisen van het WADA te kunnen voldoen.

Het anti-doping programma in China kwam vorige maand onder vuur te liggen toen The Times meldde dat het Chinese dopingbureau zwemmers vrijuit liet gaan die een positieve test hadden afgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl