De Turkse president Erdogan tijdens een speech in zijn presidentiele paleis
NOS Nieuws

Kamer: kwestie Erdogan-meldpunt nog niet voorbij

Voor de Tweede Kamer is de kwestie rondom het Erdogan-meldpunt nog niet afgedaan. Regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen CDA, SP en D66 willen nog steeds opheldering over de oproep van het Turkse consulaat om beledigingen aan het adres van de Turkse president te melden.

Vanavond meldde het Turkse consulaat dat er sprake is van een misverstand en dat een medewerker een fout heeft gemaakt. Die medewerker heeft volgens het consulaat in een brief verkeerde woorden gebruikt, waardoor de indruk is ontstaan dat Turkse Nederlanders beledigingen moeten doorgeven.

Onacceptabel

Vanmiddag reageerden Kamerleden met afschuw op het Erdogan-meldpunt en nog zijn ze niet overtuigd. Het CDA noemt de zaak vanavond onacceptabel. "Het is het zoveelste bewijs dat Erdogan en Turkije zich actief inmengen in buitenlandse aangelegenheden," reageert CDA-Kamerlid Knops. D66-Kamerlid Sjoerdsma: "We kennen de lange arm van Erdogan. Nu leren we ook zijn lange tenen kennen". En SP-Kamerlid Karabulut gelooft niet dat er sprake is van een vergissing. "Het komt op mij niet geloofwaardig over. De oproep komt van het consulaat en is breed verspreid." Ook PvdA-Kamerlid Maij denkt niet dat zo'n mail per vergissing gestuurd kan worden. "Het is goed dat de regering opheldering vraagt bij de Turkse autoriteiten."

Verbaasd

Met regeringspartij VVD willen de Kamerleden van minister Koenders weten hoe het zit. Het kabinet reageerde vandaag ook verbaasd op het meldpunt. Premier Rutte noemde het vreemd en minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil de Nederlandse ambassade bij de Turkse autoriteiten navraag laten doen. Zoals het er nu uitziet blijft Koenders bij dit voornemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl