De iPhone 5c, die de terrorist Syed Farooq ook bezat
NOS Nieuws

FBI betaalde meer dan 1,3 miljoen voor kraken San Bernardino-iPhone

De FBI heeft meer dan 1,34 miljoen dollar (1,27 miljoen euro) betaald om de iPhone 5c van San Bernardino-dader Syed Farook te kunnen kraken. FBI-directeur James Comey zei dat de krakers hun geld dubbel en dwars waard waren.

Het is, voor zover bekend, de duurste hack die ooit openbaar is gemaakt. Tot nu toe was het hoogste bedrag 1 miljoen dollar. Dat werd betaald door Zerodium, een beveiligingsbedrijf dat in zogenoemde zero days handelt.

Dit zijn niet-opgeloste beveiligingsfouten, waardoor deze kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden of organisaties zoals de FBI of de NSA.

Rekensommetje

Het exacte bedrag heeft Comey niet genoemd, maar hij gaf een soort rekensom als aanwijzing. Hij zei dat de opsporingsdienst meer heeft betaald dan hij in de resterende zeven jaar en vier maanden dat hij nog directeur is, zal verdienen.

Volgens persbureau Reuters is het jaarsalaris van Comey sinds januari 2015 183.300 dollar. Zonder bonus of salarisverhoging betekent het dat hij de komende 7 jaar en vier maanden 1,34 miljoen dollar zal verdienen. En de krakers van de iPhone hebben dus meer gekregen. Hoeveel meer is niet bekend.

Wie de kraakmethode aan de FBI heeft geleverd is nog altijd niet bekend. Lang werd gedacht dat het Israëlische bedrijf Cellebrite hiervoor verantwoordelijk was. Maar volgens bronnen van The Washington Post is dat niet zo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl