Kjeld Nuis zit niet te wachten op de terugkeer van Koelizjnikov in het schaatsen.
NOS Schaatsen

Nuis zal Koelizjnikov zeker geen hand geven

Kjeld Nuis is duidelijk als hem gevraagd wordt of hij Pavel Koelizjnikov een hand zal geven als hij de Rus weer tegenkomt bij wedstrijden. "Absoluut niet," antwoordt hij kort maar krachtig.

Vandaag werd bekend dat de schorsing van Koelizjnikov vanwege het gebruik van het verboden middel meldonium is opgeheven. De Rus werd in februari achtereenvolgens wereldkampioen op de 500 meter en 1.000 meter (WK afstanden) en wereldkampioen sprint (Seoul), waarna vervolgens begin maart bekend werd dat hij tijdens de WK afstanden bij een dopingcontrole positief was bevonden.

'Ik wacht maar af, het onderzoek loopt nog'

Kjeld Nuis wierp zich afgelopen seizoen op als de belangrijkste concurrent voor Koelizjnikov, maar moest steeds voor de Rus buigen. Bij de WK sprint was het zilver voor de Nederlander, bij de WK afstanden eiste Nuis op de 1.000 meter het brons op.

Volgens Nuis zijn het rare weken geweest. "Eerst werd ik gefeliciteerd omdat ik misschien toch goud zou krijgen mocht Pavel gestraft worden. Nu wordt hij misschien toch niet gestraft. Ik wacht maar af, het onderzoek loopt nog."

Als ik weer tegen hem moet schaatsen zorg ik dat ik win

Kjeld Nuis

Meldonium, een medicijn dat vooral wordt gebruikt bij patiënten met hartklachten, staat sinds 1 januari van dit jaar op de lijst van verboden middelen. Koelizjnikov heeft altijd ontkend dat hij het middel na die bewuste datum nog genomen heeft. Het wereldantidopingagentschap WADA heeft recent bekendgemaakt dat meldonium waarschijnlijk langer in het lichaam kan blijven dan aanvankelijk werd gedacht.

'Het zal raar zijn hem weer te zien lopen'

Om die reden zijn een schorsingen van met name enkele Russische sporters weer opgeheven, onder wie dus nu ook Koelizjnikov. Hij mag weer trainen en aan wedstrijden meedoen, behalve als uit nieuw onderzoek zou blijken dat hij het medicijn toch na 1 januari heeft geslikt.

Voor Nuis maakt dat weinig uit. "Koelizjnikov wist in september al dat meldonium verboden ging worden en toch is hij doorgegaan met het gebruik. De reactie van de mensen in de schaatssport is duidelijk geweest. Het zal raar zijn om hem weer te zien rondlopen. Maar het maakt niet uit, als ik weer tegen hem moet schaatsen zal ik zorgen dat ik van hem win."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl