Om het internetverkeer van je buurman te bekijken, hoef je niet per se op zijn scherm te spieken
NOS Nieuws

Webbrowser Opera werkt nu ook in koffietentjes en op Netflix

Het blijft gevaarlijk, je laptop openklappen in een koffietentje. Niet alleen is hij zo van tafel meegegrist, internetverkeer via openbare wifi-netwerken is heel makkelijk af te luisteren.

Internetbrowser Opera richt zich met een nieuwe functie onder andere op flexwerkers en anderen die vaker openbare wifi-hotspots gebruiken. De ontwikkelaarsversie van de browser beschikt als eerste over een ingebouwde VPN-cliënt.

Een VPN (virtual private network) leidt jouw internetverkeer om via een aparte server. Verkeer tussen de server en de browser wordt versleuteld, waardoor afluisteren moeilijker wordt. En omdat de server vaak in het buitenland staat, is andersom je locatie beter afgeschermd voor websites.

Via de VPN in Opera kun je nu ook het Amerikaanse aanbod van Netflix bekijken. Dat is opvallend, omdat Netflix dat probeert te voorkomen. Omdat film- en serierechten per land worden verkocht, is het gebruik van VPN-verbindingen geblokkeerd. "VPN-gebruikers zijn bij ons niet het belangrijkst", zegt Netflix-baas Reed Hastings.

Voor de meeste VPN-verbindingen moeten gebruikers betalen. De VPN-verbinding in Opera is gratis en er zit geen datalimiet op. Dat komt omdat alleen het verkeer binnen Opera wordt beveiligd. Gebruik je ook andere programma's (voor bijvoorbeeld e-mail of downloaden), dan zul je een ander VPN-programma moeten gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl