Guy Hamilton
NOS Nieuws

Bond-regisseur Guy Hamilton overleden

De Britse filmregisseur Guy Hamilton is overleden. Hij maakte onder meer vier Bond-films en was de regisseur van de klassieker Battle of Britain. In de jaren zestig en zeventig werkte hij met vele beroemde acteurs. Guy Hamilton is 93 jaar geworden.

Hamilton regisseerde in de jaren 60 en 70 de Bond-films Goldfinger, Diamonds are Forever, Live and Let Die en The Man with the Golden Gun met Sean Connery en Roger Moore in de rol van geheim agent 007.

Die laatste acteur liet in een tweet weten dat hij "ongelofelijk verdrietig" is door het overlijden van Hamilton.

Hamilton begon zijn carrière als assistent van Carol Reed, bekend van The Third Man met Orson Welles in de hoofdrol. In die film was Hamilton ook te zien in enkele scènes als dubbelganger van Welles.

Met Michael Caine maakte hij in 1966 de thriller Funeral in Berlin en drie jaar later de Battle of Britain. Ook regisseerde hij twee Agatha Christie-verfilmingen. The Mirror Crack'd met Angela Lansbury in 1980 en Evil under the Sun met Peter Ustinov als Poirot in 1982.

Hij werd in de jaren 80 gevraagd als regisseur voor Batman, maar sloeg dat aanbod af. Twee jaar eerder zou hij Superman: The Movie regisseren maar omdat hij zich schuldig had gemaakt aan belastingontwijking kon hij niet lang genoeg in Engeland blijven om de film te voltooien. Hij werd vervangen door Richard Donner, maar eiste wel het volledige honorarium.

De laatste film van zijn hand is Try This One for Size uit 1989 met David Carradine en Michael Brandon in de hoofdrol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl