Militanten van Islamitische Staat (IS) in Syrië (foto: november 2015)
NOS Nieuws

Concurrentie IS en al-Qaida vergroot terreurdreiging in Westen

De dreiging van mogelijke terreuraanslagen is groter dan ooit. IS heeft met de aanslagen in Parijs en Brussel bewezen dat het in staat is tot complexe en professioneel uitgevoerde aanslagen. En door de wedijver tussen IS en al-Qaida wordt de dreiging in het Westen verder vergroot, schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD in zijn jaarverslag over 2015.

"Voor al-Qaida is het belangrijk om op afzienbare termijn zo'n aanslag te plegen om het verloren gegane prestige te herwinnen", aldus de dienst.

De veiligheid van Nederland wordt beïnvloed door wat er om ons heen gebeurt. Rond Europa ligt een gordel van instabiliteit, zoals de AIVD het noemt. Oorlog in Syrië en Irak, gewapende strijd tussen Turkije en de Koerden, de ontbrekende overheid in Libië, aanslagen in Tunesië en Egypte en de slechte relatie met Rusland, het zijn allemaal directe dreigingen voor het Westen. En het leidt tot een nieuw probleem: de instroom van meer dan 1 miljoen vluchtelingen in Europa.

Op zoek naar wapens

Ook in Nederland zijn jihadisten volgens de AIVD op zoek naar wapens. Het is niet zeker waarvoor die wapens bedoeld zijn. Mogelijk is dat om aanslagen te plegen zoals in Frankrijk en de Verenigde Staten, maar het kan ook zijn om gewapende overvallen te plegen voor de financiering van de jihad.

De AIVD onderscheidt in het jaarverslag drie groepen Nederlandse jihadisten. In de eerste plaats zijn dat de mensen die zijn uitgereisd, gevechtservaring hebben opgedaan en misschien getraumatiseerd terugkomen. In de tweede plaats degenen die weg zouden willen, maar gefrustreerd zijn omdat dat niet lukt. En ten slotte de personen die alleen in Nederland strijd willen leveren.

Salafisten

De inlichtingendienst houdt ook de groei van het salafisme in Nederland in de gaten, zowel online als offline. Salafisme is een verzamelterm voor stromingen die streven naar de “zuivere islam”, het geloof zoals dat volgens de salafisten in de tijd van de profeet Mohammed geweest moet zijn.

In het jaarverslag omschrijft de AIVD zijn zorgen hierover als volgt: “Hoewel zeker niet alle salafisten een gevaar vormen voor de democratische rechtsorde, maakt de AIVD zich zorgen om de antidemocratische, polariserende en onverdraagzame boodschap die door een aantal van hen verspreid wordt. Ook kunnen elementen uit het salafistische gedachtegoed een voedingsbodem vormen voor radicalisering naar jihadisme."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl