Akkerbouwer Hans van Kessel in zijn eigen koolzaadveld.
NOS Nieuws

Ongewone coalitie: boeren en milieuactivisten samen tegen TTIP

Acht boerenorganisaties keren zich samen met vakbond FNV-Agrarisch Groen en Milieudefensie tegen het vrijhandelsverdrag TTIP. De Europese Unie en de VS onderhandelen al sinds 2013 over de invoering van dat verdrag.

Onder meer LTO Varkenshouderij, de Dutch Dairymen Board en de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding doen mee aan het verzet tegen TTIP. Onder de leus 'Houd de boerderij TTIP-vrij' roepen ze de politiek op de onderhandelingen te stoppen. Ze vinden dat het verdrag tot oneerlijke concurrentie voor boeren leidt.

Verzet tegen TTIP gebundeld

"Wij kunnen elkaar op dit vlak, tegen TTIP, heel goed vinden", zegt Jacomijn Pluimers van de actiegroep Milieudefensie.

Net als de boerenorganisaties zijn ze tegen het verdrag omdat dat de importtarieven verlaagt voor onder meer Amerikaanse vleesproducten. "In de Verenigde Staten zijn de milieuregels veel soepeler, er zijn geen wetten voor het dierenwelzijn en de arbeidsomstandigheden zijn anders. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie en dat is slecht voor het milieu."

Zo krijgen we voedsel op ons bord dat minder veilig en ongezond is.

Jacomijn Pluimers, Milieudefensie

Ook mogen Amerikaanse boeren middelen gebruiken die in de EU verboden zijn. De kostprijs voor het produceren van landbouwproducten is daardoor in de VS veel lager dan in Europa, zo zeggen Milieudefensie en de boerenorganisaties. "Bij vleesproducten kan dat 15 tot 25 procent schelen."

Ze vrezen dat als het handelsverdrag er komt, de Nederlandse markt "overspoeld wordt met goedkope Amerikaanse voedingsmiddelen".

De samenwerking kan volgens Pluimers nog breder worden. "Dit is een eerste stap. We willen een krachtige coalitie. En dan is zo'n samenwerking tussen partijen die dat normaal niet zo snel zouden doen, een krachtig signaal aan de politiek om deze onderhandelingen over TTIP te stoppen."

Komende dinsdag voeren de organisaties actie in Den Haag en willen ze een manifest aanbieden aan Kamerleden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl