De kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte
NOS Nieuws

Ondanks klimaatakkoord nieuwe kolencentrale, nog zonder CO2-afvang

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Op de Maasvlakte in Rotterdam wordt morgen een nieuwe kolencentrale geopend. Milieuorganisaties zijn boos en Greenpeace heeft aangekondigd om te gaan protesteren tijdens de opening. Zij vinden de nieuwe centrale onverenigbaar met het klimaatakkoord van Parijs, dat toevallig eind deze week wordt ondertekend in New York.

Naast de centrale op de Maasvlakte, van energiebedrijf Uniper, zijn er nog twee grote nieuwe kolencentrales in Nederland. Eentje in de Eemshaven, van RWE, en nog een op de Maasvlakte van energiebedrijf Engie. Mede door het recent in gebruik nemen van deze nieuwe centrales, is de uitstoot van CO2 in Nederland weer flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissie Autoriteit.

Uitstoot nieuwe kolencentrales

In totaal stoten deze drie nieuwe kolencentrales ruim 12 miljoen ton CO2 uit, blijkt uit antwoord van de NEA op vragen van de NOS. Dat is ongeveer evenveel als van de vijf oudere kolencentrales, die dicht moeten (en voor een deel al gesloten zijn) volgens het Nationaal Energieakkoord.

Toen besloten werd tot de bouw van deze nieuwe centrales, in 2007, werd afgesproken dat de energiebedrijven de CO2 zouden afvangen en onder de grond zouden opslaan. Toch gebeurt dit nu niet. Nog niet, zegt een woordvoerder van Uniper. Het bedrijf is het nog steeds wel van plan, maar zegt dat de benodigde subsidie nog niet rond is.

'Zonder CO2-opslag halen we klimaatafspraken niet'

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zal de centrale morgen openen. Aanvankelijk had de burgemeester als voorwaarde gesteld, dat de afvang van CO2 geregeld moest zijn. Nu zegt ook hij niet te weten wanneer het bedrijf er precies mee zal beginnen, ook al dringt hij er bij Uniper wel op aan dat het op korte termijn zal gebeuren.

De bedoeling is dat straks de afgevangen CO2 met een buis naar een leeg gasveld onder de Noordzee wordt geleid, om daar te worden opgeslagen. Het gaat om een dure techniek, die honderden miljoenen euro's kost. Zowel de Europese Commissie als het Rijk hebben subsidie toegezegd.

CO2-opslag noodzakelijk

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken noemt een andere oorzaak voor de vertraging bij het afvangen. Volgens EZ gaat het om het ontbreken van een vergunning, die nodig is om de CO2 op te slaan in het gasveld op de Noordzee. Die vergunning is nog steeds niet verleend. Dat komt omdat aanvankelijk een ander gasveld in beeld was, dat verder uit de kust ligt. Maar omdat dat te duur bleek te zijn, is later gekozen voor een ander gasveld dichterbij. Dat heeft het verlenen van de benodigde vergunning vertraagd.

Klimaatdeskundige Leo Meyer benadrukt dat de ambities van het Parijse klimaatakkoord onhaalbaar zijn, zonder de techniek van CO2-opslag. Het overstappen op duurzame energiebronnen, als zon en wind, is niet voldoende, zegt hij. "Zonder daarnaast ook grootschalig CO2 op te slaan, gaat het niet lukken om de opwarming van de aarde in toom te houden, zoals we in Parijs hebben afgesproken. Dan zal de gemiddelde temperatuur zeker hoger uitvallen."

Levensvatbaar

Het project om CO2 op te slaan van de nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte, is overigens het enige grootschalige project in Europa dat nog levensvatbaar is. Meerdere projecten voor de opslag van CO2 in andere Europese landen zijn inmiddels afgeblazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl