Voetballende asielzoekers in de noodopvang in Heumensoord
NOS Nieuws

Europese Unie honoreert helft asielaanvragen in 2015

333.350 mensen hebben vorig jaar asiel gekregen in de Europese Unie. Dat is een stijging van 72 procent ten opzichte van 2014. De helft van alle mensen die asiel hebben gekregen komt uit Syrië. Vluchtelingen uit Eritrea en Irak vormen daarna de grootste groepen. In totaal werden er in 2015 bijna 600.000 eerste asielverzoeken behandeld, heeft het Europese bureau voor statistiek Eurostat bekendgemaakt.

Bijna de helft van alle beslissingen om asiel te verlenen werd genomen door Duitsland. Dat is meer dan een verdubbeling van het aantal in het jaar ervoor.

Daarna hebben Zweden, Italië, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en Nederland het grootste aantal positieve beslissingen genomen.

Van alle Syriërs wier asielaanvraag vorig jaar werd behandeld in de EU kreeg 97,2% inderdaad de vluchtelingenstatus toegekend. Ook negen op de tien Eritreeërs en vluchtelingen uit Irak kregen asiel.

Vluchtelingen uit Afghanistan, Iran, Somalië en Sudan werden vaker afgewezen, maar een ruime meerderheid van hun verzoeken werd wel gehonoreerd.

Volgens de berekeningen van Eurostat heeft Nederland in 2015 over 20.000 eerste aanvragen besloten en in 80 procent van de gevallen asiel toegekend. Daarnaast werden er nog ruim 1000 beroepszaken behandeld. Ongeveer de helft van die mensen kreeg alsnog asiel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl