Mark Vervoort
NOS Sport

KNLTB seint instanties in over verdachte tennispartij

Weer ligt een Nederlandse tennisser onder het vergrootglas vanwege mogelijke betrokkenheid bij matchfixing. Afgelopen dinsdag zijn verdachte gokpatronen geconstateerd bij een partij van Mark Vervoort op een toernooi in Turijn. De tennisbond KNLTB heeft de verantwoordelijke instanties ingeseind.

De 25-jarige Vervoort verloor op het Italiaanse challengertoernooi, het tweede niveau in het mondiale tennis, met zijn Belgische partner Yannick Mertens een wedstrijd tegen de Italianen Edoardo Eremin en Lorenzo Sonego met 6-3, 6-4.

Verdachte patronen

De Nederlander (nummer 141 van de wereld in het dubbelspel) en de Belg (nummer 229 in het enkelspel) waren bij de online wedkantoren op voorhand de favoriet voor de winst. Maar halverwege de eerste set veranderde de online quotering van de tot dan toe gelijkopgaande partij dusdanig dat het Italiaanse duo plotseling zwaar favoriet werd.

Die trend zette zich door in de tweede set, ondanks dat de wedstrijd nog lang niet was beslist. Er waren bij de bewuste wedstrijd geen camera's aanwezig. Het zijn vergelijkbare patronen die op matchfixing duiden, zoals in het verleden vaker is gebleken.

Bovendien werd voor ongeveer 91.000 euro op de wedstrijd ingezet bij goksite Betfair, een exorbitant hoog bedrag voor een dubbelwedstrijd op het tweede niveau. Ter vergelijking: met de dubbelwedstrijd van een Oostenrijker en een Pool tegen twee Britten in Turijn was woensdag een bedrag gemoeid van ongeveer 2.500 euro. Dat is volgens de kenners een gangbare inzet.

Social media

Het incident maakte het nodige los op de sociale media en bracht een volger van het tennis en online wedden ertoe een analyse te maken van de verdachte wedstrijd.

De tennisbond werd via de sociale media op de hoogte gesteld en ondernam direct actie door de bovengenoemde zaak zowel nationaal als internationaal aanhangig te maken bij het Functioneel Parket en de Tennis Integrity Unit (TIU).

De KNLTB verwacht echter dat de TIU al op de hoogte is van de partij uit Turijn, omdat online wedkantoren opvallende incidenten doorgaans direct melden. Vervoort zelf was woensdag niet voor commentaar bereikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl