Schip met bootvluchtelingen (archieffoto)
NOS Nieuws

VN: mogelijk 500 vluchtelingen verdronken

Vorige week zijn mogelijk 500 vluchtelingen verdronken toen hun schip verging in de Middellandse Zee. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bekendgemaakt. Overlevenden hebben verteld dat ze zaterdag door een vrachtschip aan boord zijn genomen en in het Griekse Kalamata zijn afgezet.

De IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) bevestigt de berichten dat er honderden mensen in de golven zijn omgekomen, op basis van gesprekken van IOM-medewerkers met de schipbreukelingen in Griekenland.

'Praktisch iedereen aan boord verdronk'

Onder de overlevenden zijn Somaliërs, Ethiopiërs, Egyptenaren en een Sudanees. Ze zouden nabij de Libische stad Tobroek met mensensmokkelaars in een of meerdere kleine schepen zijn vertrokken, op weg naar Italië.

Op volle zee moesten de vluchtelingen vanuit de 'Libische' boten overstappen op een overvol ander schip met honderden vluchtelingen, aldus de overlevenden. Tijdens die operatie zou het grotere schip zijn gekapseisd.

Gedobberd

Een aantal overlevenden zat nog in de kleinere boten toen de ramp gebeurde, anderen slaagden erin terug te zwemmen naar de bootjes. Daarmee zouden ze drie dagen op zee hebben gedobberd, voordat ze door het vrachtschip werden opgemerkt.

De UNHCR spreekt van een van de ergste vluchtelingentragedies van de afgelopen twaalf maanden, als de verhalen van de overlevenden bevestigd kunnen worden.

Geen bevestiging

Afgelopen zondag maakte de Somalische ambassadeur in Egypte tegenover de BBC al melding van een scheepsramp met mogelijk 400 doden. De diplomaat zou verhalen hebben gehoord van overlevenden die door een ander schip naar Griekenland waren gebracht.

Die berichten konden maandag niet door de UNHCR of andere onafhankelijke bronnen worden bevestigd, waardoor er twijfel ontstond over het verhaal. De president en de minister van Buitenlandse Zaken van Italië maakten er wel melding van, maar zij kwamen niet met bewijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl