NOS Wielrennen

Gesink over motortjes: valsspelen van de bovenste plank

Gesink: mechanische doping is doodsteek voor wielrennen

"Als het bewezen wordt, is het de doodsteek voor de wielersport." Robert Gesink is duidelijk over de ernst van mechanische doping, waarbij een motortje in het frame van de fiets wordt verstopt. "Het is valsspelen van de bovenste plank."

Geruchten over motortjes die door renners in het peloton gebruikt zouden worden, zijn er al jaren. Begin dit jaar tijdens de WK veldrijden was de Belgische Femke Van den Driessche de eerste die daadwerkelijk betrapt werd.

Afgelopen zondag kwam daar berichtgeving van de Italiaanse krant Corriere della Sera en de Franse televisiezender France 2 bij. Tijdens de Italiaanse wedstrijden Strade Bianche en Wielerweek Coppi en Bartali zouden zeven renners hebben gereden op fietsen met een motortje. Het bedrog zou met warmtecamera's zijn aangetoond.

Mijn fiets is bijvoorbeeld al niet gecontroleerd. Dus de UCI heeft hooguit steekproeven gehouden.

Robert Gesink over controles door de UCI

Gesink reed Strade Bianche, zonder het vermoeden dat er mogelijk collega's met een motortje om hem heen fietsten. "Nee, ik heb daar nog nooit iets gezien of gehoord in de koers." Door het zien van de reportage is Gesink op andere gedachten gebracht. "Dat heeft me wel aan het denken gezet. Het lijkt erop dat ze met hittecamera's goed hebben kunnen laten zien dat er iets aan de hand was."

Daarom vindt Gesink het de hoogste tijd dat de internationale wielrenunie meer gaat doen om mechanisch valsspelen tegen te houden. "De UCI zegt wel dat ze fietsen gecontroleerd hebben en niets hebben gevonden, maar mijn fiets is bijvoorbeeld al niet gecontroleerd. Dus de UCI heeft hooguit steekproeven gehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl