NOS Nieuws

Eerste metro op hoge snelheid over Noord-Zuidlijn

De eerste rit op hoge snelheid van de Noord-Zuidlijn

Voor het eerst zijn er op hoge snelheid testritten uitgevoerd op de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Een metrotrein reed met 80 kilometer per uur een paar keer heen en weer tussen de stations Noorderpark en Noord.

Verslaggever Maino Remmers mocht meerijden. "De organisatie noemt het een historisch moment, want voor het eerst rijdt er een treinstel op eigen kracht 'high speed' over deze lijn." Eerder waren er al testritten gedaan op lage snelheid.

De testrit is bedoeld om het nieuwe beveiligingssysteem te testen. "We gebruiken op deze lijn geen seinpalen meer", vertelt projectleider Emiel Vergouw. "Het is allemaal draadloos. Zo weten de treinen straks precies van elkaar waar ze zijn en dat moet tijdwinst opleveren."

De treinen kunnen door dat draadloze beveiligingssysteem op kortere afstand van elkaar rijden en dat is voordelig voor de reiziger. "Als de voorste trein rijdt, kan de tweede, derde, vierde trein zelf al zien wanneer zij kunnen rijden", zegt Vergouw. "Dat betekent kortere opvolgtijden en dat we bijvoorbeeld tijdens de spits meer passagiers sneller vervoeren."

Voorlopig wordt er volgens Vergouw alleen nog boven de grond getest. "Aan het einde van het jaar kunnen de eerste ritten onder Amsterdam plaatsvinden." De gehele Noord-Zuidlijn moet in oktober 2017 klaar zijn, vijf jaar later dan verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl