De commissie vindt dat er ook moet worden gekeken naar welvaartsindicatoren als landschap en vrije tijd

'CBS moet ook niet-economische welvaart meten'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet jaarlijks rapport gaan uitbrengen over de brede welvaart in Nederland. Die welvaart heeft niet alleen te maken met inkomen en bezit, maar ook met zaken die je niet in geldbedragen kan uitdrukken zoals onderwijs, veiligheid, vrije tijd, gezondheid en milieu.

De tijdelijke Tweede Kamer-commissie Breed Welvaartsbegrip schrijft in haar eindverslag dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) te weinig zegt over de brede welvaart in Nederland. Ze vindt dat er één gezaghebbend instrument moet komen, waarmee de brede welvaart in kaart gebracht kan worden. Dat moet duidelijk maken of Nederland er op voor- of achteruitgaat, hoe de welvaart is verdeeld over de bevolking en welke politieke keuzes er gemaakt kunnen worden.

De commissie vindt dat de Tweede Kamer jaarlijks over de brede welvaart moet praten. Dat zou kunnen in het jaarlijkse verantwoordingsdebat, op de derde woensdag van mei. Dat debat bestaat sinds 2000 en gaat over de jaarverslagen van de Rijksoverheid en de ministeries.

Overigens stelt de parlementaire onderzoekscommissie dat het CBS nog een lastige klus krijgt aan de monitor. Verschillende landen en internationale organisatie hebben geprobeerd een instrument te ontwikkelen, waarmee brede welvaart kan worden gemeten. Maar dat is volgens de commissie tot nu toe nooit helemaal gelukt.

Voortouw nemen

Er is bijvoorbeeld een Better Life Index van de OESO, die een vergelijking maakt tussen landen en verschillende onderdelen van welvaart. Maar die gaat alleen over nu en niet over de toekomst. En er is een Monitor Duurzaam Nederland van het CBS en andere planbureaus, maar die komt niet jaarlijks uit en is niet actueel.

Als er eenmaal wel een instrument is waarmee relevante gegevens overzichtelijk bij elkaar gezet kunnen worden, vindt de commissie dat het CBS internationaal het voortouw nemen in de ontwikkeling van één internationaal meetinstrument voor de brede welvaart, zodat de gegevens goed met elkaar vergeleken kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl