Kabinet wil trainingsmissie in Afghanistan
Het kabinet heeft besloten om een trainingsmissie naar Afghanistan te sturen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet dat er in totaal 545 mensen naar Kabul, de provincie Kunduz en de vliegbasis Mazar-e-Sharif gestuurd worden.
Het uitgangspunt van de missie is om politie en justitie in Afghanistan te versterken en het functioneren van de rechtsstaat te verbeteren. De missie moet tot 2014 blijven.
De trainers worden in verschillende plaatsen gelegerd, onder andere in de noordelijke provincie Kunduz. Daar zitten al Duitse militairen. Volgens premier Rutte wordt de veiligheid van de Nederlanders vooral gewaarborgd door de Duitsers.
Kunduz
Er worden 225 opleiders ingezet, waarvan 40 in Kabul onder de vlag van de Europese politiemissie EUPOL in.
Daarnaast zullen 165 militaire trainers, waaronder 30 marechaussees, in de provincie Kunduz gestationeerd worden. Zij zullen de civiele politie trainen.
Het kabinet besloot verder dat er vier F16-gevechtsvliegtuigen in Afghanistan blijven. Ze worden verplaatst van het zuiden naar het noorden van het land, in Mazar-e-Sharif. De F16-eenheid heeft ongeveer 120 man aan ondersteunend personeel.
Steun zoeken
Gedoogpartner PVV is tegen het voorstel. "Nederland heeft daar al genoeg gedaan", reageert partijleider Wilders per sms. Daarom moet het kabinet steun zoeken van de oppositie om het plan aan een meerderheid te helpen.
Rutte zei juist dat het besluit zo goed mogelijk aansluit bij de wensen van de Tweede Kamer. "Er zijn geen garanties, maar er is hoop op een goede afloop", zei hij. De premier hoopt de grootste oppositiepartij PvdA over de streep te trekken.
Hoorzitting
De PvdA is tegen, omdat er ook Nederlandse militairen meegaan. Ook oppositiepartij SP steunt de missie niet, dus moet de steun komen van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie. Die houden hun kaarten nog op de borst. Eerst komt er een hoorzitting.