NOS Nieuws

Mitsubishi sjoemelde met brandstoftesten mini-auto's

Een diepe buiging als spijtbetuiging van de Mitsubishi topman

Mitsubishi heeft gesjoemeld met verbruikstesten van sommige auto's die in Japan werden verkocht. Er werd een gunstiger brandstofverbruik doorgegeven dan uit de testen bleek. Ook zijn er verkeerde testen gebruikt om het brandstofverbruik te meten.

Topman Tetsuro Aikawa heeft met een diepe buiging op een persconferentie zijn excuses gemaakt voor de fouten.

Het gaat om verbruiksgegevens van de auto's eK Wagon en eK Space. Ook zijn er fouten gemaakt door Mitsubishi bij het testen van twee modellen van Nissan, waarmee het bedrijf samenwerkt. Het gaat om Dayz en Dayz Roox. Van de vier modellen zijn meer dan 600.000 stuks verkocht.

Nederland

De auto's zijn niet in Nederland verkocht, laat Mitsubishi Nederland weten. Wel kondigt het hoofdkantoor in Japan aan te gaan kijken naar de opgegeven verbruiksgegevens van Mitsubishi's die voor markten buiten Japan zijn geproduceerd. Om welke markten dat gaat en om welke auto's, is nog niet bekend.

Directeur Osamu Masuko poseert met de eK Wagon in 2011

Nissan ontdekte dat er fouten zaten in de testgegevens van Mitsubishi en vroeg het autobedrijf nog eens naar de resultaten te kijken. Volgens Mitsubishi kwamen toen de onregelmatigheden aan het licht. De verkoop van de auto's is stilgelegd.

Mitsubishi gaat Nissan mogelijk compenseren voor de geleden schade. Op de beurs daalde het aandeel Mitsubishi ruim 15 procent. Het is de slechtste dag van het aandeel in jaren.

Volkswagen

Mitsubishi is niet het eerste autobedrijf dat sjoemelt met de resultaten van de z'n auto's. Eerder troffen het Zuid-Koreaanse Hyundai en Kia een schikking met Amerikaanse autoriteiten omdat het verkeerde brandstofverbruik was vermeld.

Vorig jaar werd bekend dat Volkswagen sjoemelsoftware gebruikte om de uitstoot van auto's lager te laten lijken bij testen dan in werkelijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl