Door de lage olieprijzen hebben oliemaatschappijen het moeilijk.
NOS Nieuws

Shell komt met vrijwillige vertrekregeling

Shell Nederland komt met een vrijwillige vertrekregeling voor het personeel. Een woordvoerster van het olie- en gasbedrijf bevestigt berichtgeving hierover in het Algemeen Dagblad.

De regeling, waarover Shell verder niks wil zeggen, maakt deel uit van een grote wereldwijde ontslagronde. Bij de multinational verdwijnen wereldwijd 10.300 banen. Dat cijfer was al eerder aangekondigd.

Een van de oorzaken is de lage olieprijs, waardoor oliemaatschappijen in grote problemen zijn gekomen en wereldwijd tienduizenden mensen ontslaan om de kosten te drukken. Bij Shell zou ook de overname van de Britse BG Group meespelen, waardoor veel banen elkaar overlappen.

Aantal niet bevestigd

Bij Shell in Nederland werken 11.000 mensen. Volgens het AD hoopt Shell op deze manier 2000 mensen kwijt te raken, maar in een reactie tegenover het ANP laat Shell weten dat dat cijfer 'nergens op is gebaseerd'.

De vertrekregeling zou gelden voor personeel met een jaarsalaris van 75.000 euro bruto of meer in vooral de regio Den Haag. Het zou niet gaan om vestigingen van Shell in Moerdijk en Pernis.

Door een vrijwillig vertrek mogelijk te maken, hoopt Shell volgens vakbond FNV een officiële reorganisatie met mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen. "Shell wil eerst kijken of er voldoende medewerkers zijn die vrijwillig willen vertrekken", zegt FNV-bestuurder Egbert Schellenberg.

Over het aantal mensen dat van de regeling gebruik gaat maken, durft Schellenberg geen schatting te maken. "Maar voor mensen die al vele jaren bij Shell werken en nog even te gaan hebben, is het best aantrekkelijk. Dan heb je het gauw over drie jaarsalarissen die iemand meekrijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl