Clinton viert haar overwinning in New York
NOS Nieuws

Trump en Clinton winnen in New York

De voorverkiezingen in New York zijn gewonnen door Hillary Clinton bij de Democraten en Donald Trump bij de Republikeinen. Na de eerste exitpolls leek het bij de Democraten een nek-aan-nekrace tussen Clinton en Bernie Sanders te worden, maar uiteindelijk kreeg Clinton in haar thuisstaat 58 procent van de stemmen.

"Dit zou wel eens een cruciale overwinning kunnen zijn. Clinton moest dik winnen om het momentum van Sanders te breken", zegt correspondent Wouter Zwart. "Toch is de campagne van Sanders indrukwekkend. Zijn soms bijna socialistische standpunten leiden ertoe dat Clinton naar links moet bewegen."

In haar overwinningsspeech noemde Clinton de overwinning in New York een persoonlijke overwinning. "Ik heb door het hele land gewonnen, maar New York is mijn thuis", zei ze. Daarna richtte ze zich op de aanhang van haar concurrent Sanders: "Er is meer dat ons bindt dan dat ons verdeelt. Met het winnen van de voorverkiezing is de uiteindelijke overwinning in zicht", aldus Clinton.

Clinton richtte zich ook tot de aanhang van Bernie Sanders

Sanders verliet zijn tijdelijke hoofdkwartier in Pennsylvania zonder de pers of zijn aanhang te woord te staan. Hij is in elk geval niet van plan de strijd op te geven: "Op naar vijf andere staten voor verkiezingen volgende week", twitterde hij.

Donald Trump heeft alle vertrouwen in een overwinning

De Republikein Trump krijgt zo'n 60 procent van de stemmen. Hij krijgt daardoor waarschijnlijk 85 tot 90 van de 95 afgevaardigden in New York. Trump komt daardoor op bijna 870 gedelegeerden. Om de Republikeinse nominatie op te eisen heeft hij 1237 gedelegeerden nodig. In New York eindigde John Kasich met 25 procent als tweede, gevolgd door Ted Cruz met zo'n 15 procent.

"Trump had een grote overwinning nodig, hij wil namelijk de komende twee maanden de voorverkiezingen beslissen", zegt Zwart. "Het probleem van Trump is dat hij geen ground game heeft. Hij bouwt geen netwerken op in de staten waar hij komt, dat kan hem opbreken bij een eventuele contested convention."

In zijn overwinningsspeech zei Trump dat hij niet had kunnen dromen zo veel gedelegeerden achter zich te krijgen. Daarnaast noemde hij zijn verkiezingsteam "een team van eenheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl